Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του Προέδρου στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ο οποίος ένα μήνα μετά την τοποθέτησή του, κατήγγειλε παρεμβάσεις. Σκληρή ήταν η απάντηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στην κριτική Ν.Δ και Κινήματος Αλλαγής.

Με μια μακροσκελή επιστολή γνωστοποίησε την παραίτησή του από θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, . Ο κ. Κριμιζής μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι “οι υπουργικές (Υπ. Απ. 3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου”.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικήςσε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή για τη σύντομη παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.
Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας  τόνισε σε δήλωση της πως  ο Νίκος Παππάς πρέπει να απαντήσει άμεσα στις καταγγελίες του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

Η Μαρία Σπυράκη, σημειώνει πως οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες, προσθέτοντας πως καταγγέλλει αδιαφάνεια.

«Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;» ρωτά η κ. Σπυράκη.

Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι βαρύτατες καταγγελίες του καθηγητή κ. Κριμιζή, αποτελούν κόλαφο για τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, κ. Νίκο Παππά, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ.

Η ανακoίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι :
Οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, απαιτούν άμεσες απαντήσεις. Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους.
Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή «follow the money», λέει πολλά…
Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;

«Η παραίτηση του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή από την θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, γεννά πολλά ερωτηματικά. Ο κ. Κριμιζής αποτελούσε εγγύηση για την λειτουργία του νέου φορέα. Η νέα επιλογή της κυβέρνησης, μας επιστρέφει απευθείας στο κομματικό κράτος», είναι η θέση της Ένωσης Κεντρώων.

Στις ανακοινώσεις αυτές το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σχολίασε ότι:

Δεν περιμέναμε από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβουν καμία ευθύνη για τη μνημειώδη ανυπαρξία πολιτικής -από μέρους τους- για το Διάστημα.
Αναμενόμενο ήταν, επίσης, ότι θα έμπαιναν στη διαδικασία αναπαραγωγής αθλιοτήτων.

Ο υπουργός Νίκος Παππας με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:
Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. ​Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν.

«Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών»: Aυτό επισημαίνουν καθηγητές από τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια, απαντώντας έτσι εν πολλοίς και στην κριτική του καθηγητή κ. Κριμιζή.

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής & Ταλαντώσεων Βασίλης Κωστόπουλος,  τόνισε για το πρόγραμμα ότι:
Αυτό που είχαμε πει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι βάλαμε κάποιες αρχικές προδιαγραφές, συζητήσαμε με τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να αναπτύξουν συγκεκριμένες εφαρμογές και προχωρήσαμε στο να κάνουμε μία αρχική πρόταση. Την πλήρη περιγραφή του τί θα κάνουμε θα υπάρχει στην πρόταση. Αν κάποιος ήθελε πραγματικά να βοηθήσει θα έπρεπε να έρθει δίπλα μας και να γράψει την πρόταση. 

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ-Ανακοινώσεις και αντιδράσεις

Μοιράσου το άρθρο: