Πώς αποτιμάται η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν – Η αντιπολίτευση (video)

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, είναι η επανεκκίνηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ύστερα από μια περίοδο επιδείνωσής τους. Κριτική στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για ευχολόγια και “δήθεν” επίτευξη προόδου σε πολλούς επιμέρους τομείς και να διερωτάται για τη μεγάλη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών.

Τονίζουν ακόμη πως στο κλίμα αυτό θα ακολουθήσουν συναντήσεις, θα γίνουν βήματα και θα υπογραφούν συμφωνίες, όπως υπογράμμισαν και οι δύο ηγέτες στις κοινές δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με τη θέση να χτιστεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού βασισμένου στο διεθνές δίκαιο, να ξαναπιάσουν η Ελλάδα και η Τουρκία το νήμα της θετικής ατζέντας, που είχε αρχίσει να υπάρχει το 2015-16, και τα σημαντικά που προκύπτουν από τη συνάντηση, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές είναι:

  1. Σε ό,τι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν καιρό να συναντηθούν, και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
  2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Ερντογάν και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.
  3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ερντογάν με όρους επανένωσης και μίλησε μόνο για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.
    Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

4.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας            συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας και συζήτησαν θέματα συνεργασίας με πιο άμεσο να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.

  1. Υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί.
  2. Στο μεταναστευτικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε. Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.

«O διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής»

«O διάλογός μας, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν διάλογος ειλικρινής, σημαντικός όχι μόνο για το μέλλον των λαών μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις δηλώσεις τους με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι δύο χώρες μας μπόρεσαν να συνεργαστούν στενά το 2015 και το 2016, μια κρίσιμη περίοδο, όπου ξέσπασε μια πρωτοφανής προσφυγική και μεταστευτική κρίση και για πρώτη φορά καταφέραμε να συνεργαστούμε όχι μόνο για θέματα λεγόμενης χαμηλής πολιτικής, αλλά για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας διεθνούς θέματος – της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Πρόσθεσε ότι «μπορέσαμε σε αυτό το πλαίσιο να οικοδομήσουμε μια νέα στρατηγική ευρωτουρκική συνεργασία, να βάλουμε μπρος ταυτόχρονα και τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομική και ενεργειακή μας συνεργασία, να πραγματοποιήσουμε γύρους διερευνητικών συνομιλιών και να προωθήσουμε τον διάλογο μεταξύ των στρατιωτικών μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

«Την ίδια στιγμή», πρόσθεσε, «καταφέραμε να προωθήσουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό, που φτάσανε πολύ κοντά σε λύση, ανοίγοντας και δύσκολα θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας».

Κριτική από την αντιπολίτευση

ΝΔ
Από τη ΝΔ λένε, πως μόνο το γεγονός ότι με ανώνυμες πηγές το ΥΠΕΞ έκρινε αναγκαίο να χρησιμοποιήσει τον όρο “επανεκκίνηση” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνιστά μια δημόσια ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στα ελληνοτουρκικά. Κατά τα λοιπά, όλες οι υπόλοιπες αναφορές: για δήθεν επίτευξη προόδου σε πολλούς επιμέρους τομείς (παραβιάσεις, προσφυγικό, Χάλκη) είναι, λένε, ευχολόγια τα οποία, όπως διευκρινίζουν από τη ΝΔ, βεβαίως και θα ήθελαν να τα δούμε να πραγματοποιούνται. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι η συνάντηση δεν απέφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα. Ωστόσο διατυπώνουν ερωτήματα για τη μεγάλη διάρκεια της κατ΄ ιδίαν συνάντησης, η οποία δεν συνάγει με το εθιμοτυπικό αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Ανδρέας Λοβέρδος, ΚΙΝΑΛ
Προκαλεί έντονο προβληματισμό το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε κατά μόνας χωρίς την παρουσία συνεργατών. Υπήρξαν αποφάσεις ή δεσμεύσεις; Σε ποια θέματα; Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός για τα όσα συζητήθηκαν ή και αποφασίστηκαν.

ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει πως: «Από τη στιγμή που η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δυο χωρών, δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς»

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα αρχών. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν είναι κουρελόχαρτο στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Άμεσα ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για την ατζέντα των ζητημάτων που έθεσε ο κ Ερντογάν, ζητά με την επιστροφή του πρωθυπουργού, η Ένωση Κεντρώων, με τα στελέχη της να σημειώνουν πως αυτά που έθεσε ο Ερντογάν μαζί με την επικήρυξη των οκτώ κάνουν το αύριο πολύ δυσμενέστερο του σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Όλα τα δύσκολα θέματα στη μαραθώνια συζήτηση Τσίπρα-Ερντογάν (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος