Πρ. Παυλόπουλος: Σταθεροποιείται η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη

Αποτίμηση της πορείας της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση με Ελληνο-αμερικανούς φοιτητές του Ελληνο-αμερικανικού Ινστιτούτου. Για την οικονομία ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι σταθεροποιείται η θέση της χώρας στην Ε.Ε.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι την υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων μας να ανταποκριθούν στο δικό τους ευρωπαϊκό καθήκον έναντι της Ελλάδας, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη τού παρελθόντος που οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε τεράστιες θυσίες.

“Είμαστε από τους πιο συνειδητοποιημένους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξ ου και ο σεβασμός, εξ ου και η δύναμη της Ελλάδας εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το τρέχον πρόγραμμα έληξε μετά την τελευταία αξιολόγηση. Επετεύχθη συμφωνία και σε ό,τι αφορά τη διαχειρισιμότητα -προσέχω τον όρο που χρησιμοποιώ- του χρέους της Ελλάδας και, πλέον, μπαίνουμε στη φάση ενός άλλου προγράμματος, με πολύ διαφορετική νοοτροπία απ’ αυτήν που είχαν τα προηγούμενα, όπως συνέβη και με άλλες χώρες, π.χ. με την Πορτογαλία και την Κύπρο”, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την πΓΔΜ ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υπάρχει μία σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο.
«Για να γίνει αυτό -όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την ΕΕ και επίσης από το ΝΑΤΟ και από τα Ηνωμένα Έθνη- πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμα, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται -σε καμία περίπτωση- σ’ αυτές τις προϋποθέσεις» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εύχεται αυτή η διαδικασία να έχει ευνοϊκή κατάληξη και συμπλήρωσε ότι η ευθύνη ανήκει στη γειτονική χώρα, ενώ σημείωσε ότι μέσα από αυτήν τη συμφωνία προκύπτουν, όπως η ίδια η ΠΓΔΜ ομολογεί, η ιστορία και ο πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην ιστορία και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνοκυπριακό ή πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. «Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα. Επιδιώκουμε, πάντα, μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς» υπογράμμισε. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «η λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Τούτο σημαίνει, με βάση μάλιστα το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, ότι δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αδιανόητο με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία. Το τονίζω, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν, δε, τούτου, αν αποδεχόμασταν κάτι τέτοιο για την Κύπρο, φανταστείτε πόσο καταστροφικό προηγούμενο, για την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, θα εδημιουργείτο. Τι άλλα προβλήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν στο μέλλον. Αυτό είναι, πλέον, κοινός κανόνας στο πλαίσιο της ΕΕ και μία σημαντική επιτυχία σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση αυτού του μεγάλου θέματος. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτή, πλέον, είναι κοινή γραμμή όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων και στην Κύπρο και στην Ελλάδα».

Τέλος, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, να σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ. Όπως τόνισε, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα πιστεύει στην καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της ΕΕ, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος