Προκλητικός εμφανίστηκε μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας Αχμέτ Γιλντίζ, ο οποίος, στο πλαίσιο των εργασιών των επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και με αφορμή τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, κατηγόρησε την Ελλάδα για «μονομερείς ενέργειες». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την  αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα και Χρήστου Καραγιαννιδη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε  ότι «προοπτική δεν είναι ο πόλεμος αλλά η ειρήνη».

Παρέμβαση Χ. Καραγιαννίδη: «Η προοπτική δεν είναι ο πόλεμος αλλά η ειρήνη»

Στον Τούρκο βουλευτή απάντησε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης ο οποίος τόνισε πως οι επιτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητιούνται θέματα που αφορούν διακρατικές σχέσεις και διαμάχες.

«Οι όποιες διαφορές λύνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων, μέσω της διπλωματικής οδού. Μιας και τα βαλκάνια έχουν ζήσει αρκετούς πολέμους τα τελευταία χρόνια, η δική μας θέληση και προοπτική είναι να ζήσουμε με ειρήνη, αλληλεγγύη και σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε.

Και ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και βουλευτής Α΄ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Δουζίνας στη δική του τοποθέτηση τόνισε ότι η μόνη οδός είναι εκείνη του διαλόγου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας. Ανέφερε ότι οι δύο χώρες μετέχουν πολλά χρόνια από κοινού στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και, εν γνώσει των διαφωνιών των δύο χωρών, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι σχεδιάζουν από κοινού το μέλλον της Συμμαχίας.

Κουμουτσάκος: Πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα

Σε σχόλιο του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση των  κ. κ. Καραγιαννίδη και Δουζίνα. Όπως είπε οι δύο βουλευτές «αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν  πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”» και διερωτήθηκε «για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα». Πρόσθεσε δε πως η ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Καραγιαννίδης στην ΕΡΤ: Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου

Ο κ. Καραγιαννίδης μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του. «Αυτό που είπα είναι ότι ο τρόπος επίλυσης των ζητημάτων που είχαμε με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορούμε να συζητάμε με έντιμο και ειρηνικό τρόπο και να επιλύουμε τα προβλήματα. Το ίδιος είπε και η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνόδου. Είπε ότι το παράδειγμα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να ακολουθηθεί από όλες τις χώρες που έχουν μεταξύ τους προβλήματα. Επαναλαμβάνω όμως ότι τα προβλήματα αυτά συζητώνται σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο χώρος που συζητάμε εμείς δεν είναι για να λύνονται τέτοια προβλήματα και επ’ ουδενί δεν μίλησα για έντιμο ή άτιμο συμβιβασμό σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Τα όσα είπα διαστρεβλώθηκαν. Έφερα ως παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης, τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ως τρόπο διαπραγμάτευσης που θα μπορούσε να ακολουθηθεί από όλα τα κράτη, κάτι που είναι αποδεκτό από όλη την κοινοβουλευτική σύνοδο», είπε.

Δουζίνας: Ξέραμε για fakenews. Τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις ασύνδετων τοποθετήσεων

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Κουμουτσάκου και ο κ. Δουζίνας με γραπτή δήλωσή του τόνισε πως «μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων.»

Ολόκληρη η δήλωσή του.

«Ως πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ενημέρωσα τους φιλοξενούμενους βουλευτές για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας μας. Το ένα τρίτο της ενημέρωσής αφιερώθηκε στο Κυπριακό. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, την απαίτηση της αποχώρησης του στρατού κατοχής και του τέλους των εγγυήσεων, τις οποίες ονόμασα ένα «αποικιοκρατικό απομεινάρι σε μια μετα-αποικιοκρατική εποχή». Η ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διαφορετικό μέρος της ομιλίας και ουδέποτε έγινε η παραμικρή σύνδεση των δύο.

Όταν ο Τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτή της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών. Ο Νίκος Τόσκας μίλησε εκτεταμένα για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρουαπότουρκικά αεροπλάνα και άλλεςτουρκικές παραβιάσεις. Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξήγησε ότι τα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα δεν είναι θέμα συζήτησης της Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Οι απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν σαφείς και κατηγορηματικές και μόνο η πιθανή άγνοια των Αγγλικών ή κακή πίστη θα δικαιολογούσε την παραποίησή τους.

Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων. Διαβάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης θυμήθηκα ότι κάποιος είπε ότι κατά την Βίβλο «δεν υπάρχει Θεός». Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι η προηγούμενη φράση έλεγε: «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού».»

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: