Στην τελική ευθεία προς ψήφιση βαίνει το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη». Έντονες είναι οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ενώ σημείο αιχμής αποτελούν επίσης η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και η ψήφος των απόδημων. Δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης την τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές. Έκτακτη συνέλευση πραγματοποιεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Όσον αφορά την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να υπερψηφιστεί και από τους βουλευτές της ΝΔ.

«Με την απλή αναλογική στους δήμους και χωρίς το όριο του 3%, θα έχει η Χρυσή Αυγή σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, δημοτικούς συμβούλους. Θα υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς χρυσαυγίτες δημοτικούς συμβούλους; Και όχι μόνο η Χρυσή Αυγή, θα μετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που «προδότες» σας ανεβάζει και «προδότες» σας κατεβάζει, δεν θα εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια με το νόμο σας;», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδης.

«Εσείς δεν πρέπει να το λέτε γιατί είστε εκείνος που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό. Άρα εσείς προσωπικά ευθύνεστε γι’ αυτή τη μετατόπιση στο προφίλ και στην πολιτική της ΝΔ», απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Είναι ντροπή σας να με βάζετε εμένα στο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή. Ντροπή σας πραγματική. Εσείς ήσασταν στην πλατεία των αγανακτισμένων με τη Χρυσή Αυγή και φωνάζατε, εσείς ρίξατε με τη Χρυσή Αυγή την κυβέρνηση Σαμαρά άρα όχι σε εμάς υποδείξεις για τη Χρυσή Αυγή», αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Μέρος της αντιπαράθεσης έγινε και η προοπτική της ψήφου των αποδήμων.

«Για τον απόδημο ελληνισμό, όσα λέτε είναι υποκριτικά. Είχατε πάρα πολλές ευκαιρίες ως προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν κάνατε τίποτα. Θεωρείτε ότι είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για εσάς. Αλλά δεν ξέρω πόσο ευνοϊκό είναι αυτό το πεδίο. Διότι οι χιλιάδες των νέων ανθρώπων που έφυγαν, έφυγαν λόγω της δικής πολιτικής», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, και πρόσθεσε: «Μέχρι το 2000 όλα τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ ήταν ομόφωνα υπέρ της απλής αναλογικής. Τι επεδίωκε η ΚΕΔΕ; Τον αυτοχειριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;»

Πηγές: ΕΡΤ1 [Βίντεο-Ρεπορτάζ: Κ. Κωνσταντόπουλος], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: