Προσφυγικό και Ιταλία στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (video)

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη Σύνοδο, το ζήτημα της εσωτερική ασφάλεια, οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και το θέμα του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας βρίσκονται στο επίκεντρο της των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεχίζεται σήμερα. Στις εργασίες της δεύτερης μέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες προσήλθε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι και στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν οι εργασίες της διήμερης εργασίες της συνόδου Ασίας-Ευρώπης.(ASEM).

Το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη, εν μέσω ανησυχιών ότι λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν όσο περισσότερο είναι δυνατόν το ζήτημα για να αποκομίσουν κέρδη στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ προσπαθούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη βοήθεια από κράτη της βόρειας Αφρικής για να μειωθούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Αυτό συμπεριλαμβάνει την αύξηση της συνεργασίας με τη Λιβύη – όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική – ως προς τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς, αλλά και την εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής.

O καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, πρότεινε μια πιο «ευέλικτη προσέγγιση» προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να επιλύσει τη μακρά αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της για το μεταναστευτικό.

Αντί να συνεχίσουν με την ανεπιτυχή επιμονή σε δεσμευτικές ποσοστώσεις για την κατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ειδικές προσεγγίσεις προκειμένου να εκφράσουν «αλληλεγγύη» με τους εταίρους της ΕΕ, είπε ο Κουρτς.

«Αυτό σημαίνει πως κάθε κράτος θα πρέπει να συμβάλει εκεί όπου μπορεί και εκεί όπου υπάρχει νόημα»,  πρόσθεσε κατά την ομιλία του.

Η Αυστρία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θέλει να πραγματοποιηθεί πρόοδος στο ακανθώδες ζήτημα του μεταναστευτικού έως το τέλος της θητείας της τον Δεκέμβριο.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξάλλου ανησυχούν για τις απειλές για ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας ενόψει των ευρωεκλογών, για παράδειγμα την πιθανότητα η Ρωσία να αποπειραθεί να επηρεάσει την έκβασή τους, όπως και άλλοι παράγοντες.

Υπό συζήτηση τίθενται διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, θα εξετάσουν μεταρρυθμίσεις με στόχο η 19μελής ευρωζώνη να γίνει πιο ανθεκτική σε εξωτερικά σοκ και ενδεχόμενες μελλοντικές οικονομικές κρίσεις. Τον Ιούνιο, συμφώνησαν να προωθήσουν τα σχέδια για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), για την τραπεζική ένωση και την αποτροπή της διάχυσης των προβλημάτων των τραπεζών που κινδυνεύουν να γίνουν αφερέγγυες, αλλά και για τη δημιουργία προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

Ωστόσο η πρόοδος σε όλα αυτά τα πεδία καθυστερεί, ενόψει της προθεσμίας του Δεκεμβρίου, που όρισαν οι ίδιοι.

Στις συνομιλίες αναμένεται ακόμη να θιγεί το ζήτημα του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, καθώς η Ρώμη διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησα στις 10:30· συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένο να δοθεί στις 16:30.

Πηγή  ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος