Πρόσθετα κονδύλια και 500 θέσεις στα πανεπιστήμια ανακοίνωσε ο υπ. Παιδείας

Στο Ηράκλειο βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, δίνοντας το «παρών» στην 90η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην πόλη.

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε 500 νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού και νομοθέτηση διάταξης για επαναπροκήρυξη θέσεων που συνταξιοδοτούνται, όπως επίσης, κονδύλιο μέσω ΕΣΠΑ, με το οποίο θα ενισχυθούν κυρίως οι διοικητικές δομές των ιδρυμάτων.

«Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε 500 νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού και νομοθέτηση διάταξης που θα μπορούμε να επαναπροκηρύξουμε τις θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται. Για την επόμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή, υπολογίζονται 500 και επιπλέον 300 θέσεις» εξήγησε ο υπουργός, ενώ συμπλήρωσε ότι: «Και όπως είχαμε πει, έχουμε βρει κονδύλιο για να χρηματοδοτηθούν πανεπιστήμια μέσω ΕΣΠΑ, κυρίως για να ενισχύσουν τις διοικητικές τους δομές».

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων εξήγησε ότι υπάρχουν δυο μεγάλες προκλήσεις, που δεν είναι άλλες από το «πώς θα κατοχυρώσουμε αυτό που νομικά έχει κατοχυρωθεί, ως μεταρρυθμιστικό σχέδιο, σε κάθε ίδρυμα, το οποίο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση και οι θέσεις μελών ΔΕΠ, αλλά και οι νοοτροπίες που πρέπει να πάρουν αποστάσεις από συσχετισμούς δυνάμεων κ.λπ. Πρέπει τα Ιδρύματα να δουν ποιο είναι το επόμενο βήμα για την εδραίωση τους, με εμάς να δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε αιτήματα και να προχωρήσουμε, ακόμη και σε αλλαγές».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας σημείωσε ότι «η παιδεία είναι μια επένδυση εθνική και θέμα εθνικής συνένωσης και συνεννόησης. Είναι μια βασική επένδυση για τη χώρα και αγορά, όχι μόνο τα πανεπιστήμια αλλά από τα χρόνια του νηπιαγωγείου», είπε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που έδωσε το «παρώ», χαρακτήρισε προχειρότητες τις αλλαγές που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη νέα Γ΄ λυκείου.

Στην 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων βρέθηκε και η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ Νίκη Κεραμεως που δήλωσε ότι: «Ο πρώτος στόχος ήταν να εκθέσω τις βασικές προτεραιότητες της ΝΔ για την αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, και ο δεύτερος ήταν να ακούσω προβληματισμούς, σκέψεις και προτάσεις των πρυτάνεων για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ζήτησα προτάσεις για ένα καθοριστικής σημασίας ζήτημα που έχει να κάνει με κάτι που ταλανίζει τα ιδρύματα: τους λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας που εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που παρά πολύ γραφειοκρατικό».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ