Πρόταση Βούτση για ΕΣΡ με πρόεδρο τον Ρ. Μορώνη – ΝΔ: Πρώτα η ψήφιση της τροπολογίας (video)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις, με άξονα τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, απέσυρε την πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα και πρότεινε για πρόεδρο του εποπτικού οργάνου τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη, ως αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο και νέο μέλος τον Νίκο Κιάο, κάνοντας λόγο για ισορροπημένη και αξιοκρατική πρόταση. Πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει τουλάχιστον μετά από 2 μήνες, τόνισε ο κ. Βούτσης στη Διάσκεψη των Προέδρων που συνεχίστηκε έπειτα από προσωρινή διακοπή. Η ΝΔ ωστόσο μέσω του Νίκου Δένδια ζήτησε διακοπή της διαδικασίας και επανέναρξη του διαλόγου μετά την ψήφιση της τροπολογίας Παππά.

«Ο προταθείς ως πρόεδρος του ΕΣΡ, γνωρίζετε πολύ καλά καθώς υπήρξε συνοδοιπόρος σας και εξέχον στέλεχος της παράταξης σας ότι ήταν και πολιτικός αντίπαλος της παράταξης μας εδώ και 30 συναπτά χρόνια», είπε για τον Β. Πολύδωρα απευθυνόμενος στη ΝΔ και πρόσθεσε:
«Εγώ προσωπικά και άλλοι συνάδελφοι μου στα ζεστά χρόνια του 2006, 2007 έχουμε συγκρουστεί δημοσίως επί της ουσίας για σοβαρά ζητήματα και είχαμε ασκήσει κριτική και είχαμε ισχυρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση. Και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας, στη συνάντηση που είχαμε μου εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε η υποψηφιότητά του να αποτελεί μια οριακή πρόταση ή μια πρόταση μιας παρατάξεως, ακριβώς επειδή ήταν μια προσπάθεια μιας ευρείας συμφωνίας. Γι΄αυτό δεν νομίζω και δεν θέτω την πρόταση σε ψηφοφορία εν συνόλω», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρότεινε διακοπή για λίγη ώρα της Διάσκεψης ώστε οι υπηρεσίες να συντάξουν τη νέα πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ και να τεθεί είτε σε συζήτηση είτε αμέσως σε ψηφοφορία.

Είπε ακόμη, αναφορικά με την κυβερνητική τροπολογία, ότι αυτή αφορά στην ουσία ένα άρθρο (2Α του Ν. 4339/2015) που είναι καταργημένο. Ο Νίκος Βούτσης πρόσθεσε πάντως ότι ο νόμος 4339/2015 είναι ο πρώτος νόμος που ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο και με μια σειρά άρθρων (άρθρα 1, 11, 12,13,14, 15) με τρόπο συγκεκριμένο ισχυροποιεί τις διαδικασίες, τον ελεγκτικό, εποπτικό ρόλο του ΕΣΡ. Θύμισε επίσης ότι το 2Α του Ν. 4339/2015 αφορούσε μόνο την πρώτη εφαρμογή του νόμου εφόσον δεν ήταν δυνατό να υπάρξει ΕΣΡ.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η ΝΔ έθεσε ευρύτερα νομικό ζήτημα, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει μια σαφής διάταξη διότι είναι ασαφής και ανεπαρκής και δευτερευόντως η ΝΔ αναφέρθηκε στα πρόσωπα.

«Τι νόημα να μεταβάλλετε πρόταση και να επιδιώξετε να επιτύχετε πλειοψηφία; Βοηθά τη συναίνεση αυτό;», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να αιφνιδιάζεται η αντιπολίτευση με νέα πρόταση, «εκτός και στόχος είναι η επίτευξη αρνητικής πλειοψηφίας».

«Ανασκευάζετε, αναστρέφετε πορεία και προκαλείτε νέα ψηφοφορία για τον κ. Μορώνη και μια άλλη σύνθεση. Αυτό είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ. Θα σας πρότεινα να σταματήσουμε την διάσκεψη εδώ, να συμφωνήσουμε το κείμενο το οποίο θα ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και αμέσως μετά να συμφωνήσουμε και να μην συνεχίσουμε την ατελέσφορη διαδικασία διαφωνίας επί των προσώπων. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή, και σας δηλώνω ευθέως ότι δεν θα ψηφίσουμε και καμία άλλη πρόταση, αν δεν συμφωνήσουμε στο κείμενο για την κατάργηση του νόμου, να επανέλθουν οι αρμοδιότητες και μετά θα υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ», είπε ο Νίκος Δένδιας και μίλησε για «διακριτική συνεννόηση» του προεδρείου για να σπάσει το μέτωπο υπέρ του συντάγματος και της τήρησης των νόμων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχει υπάρξει επαφή με άλλα κόμματα, όχι με τη ΝΔ», είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Εμείς βλέπουμε ότι η πρότασή σας είναι εποικοδομητική», είπε αντίθετα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο διατύπωσε αργότερα αντίρρηση στην επιλογή του κ. Μουλόπουλου, η οποία αργότερα έγινε αποδεκτή.

Επίσης, ο Ανδ. Λοβέρδος, τόνισε την ανάγκη να αναδιατυπωθεί η τροπολογία Παππά, επισημαίνοντας, πως αν αντί για αναστολή του άρθρου, προβλεφθεί κατάργησή του, παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Ωστόσο, δήλωσε ότι δέχεται την απόλυτη δέσμευση εκ μέρους του προέδρου της Βουλής, για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, αφήνοντας, παρ’ όλα αυτά, ανοιχτό το νομικό θέμα στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ αντανακλάται και σε άλλες διατάξεις του ″νόμου Παππά″ και εξέφρασε επιφύλαξη για τυχόν άλλες εκκρεμότητες.

Η σύνθεση του οργάνου μετά τις τροποιήσεις κατόπιν αντιρρήσεων των κομμάτων η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία έχει ως εξής:

Πρόεδρος ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Κιάος και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Βασίλης Μουλόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου (σ.σ.διανύει ήδη θητεία), Αγγελική Σγιώρα, Ιωάννης Τζαννετάκος.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Σχετική είδηση: Διάσκεψη για το ΕΣΡ εν μέσω σκληρής αντιπαράθεσης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος