Τελευταία ημέρα συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ (live)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση στη Βουλή από την ΕΡΤ2

Παράλληλα, οι εξελίξεις στο μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε με το φασιστικό παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση, δίνουν τον τόνο και στην κοινοβουλευτική επικαιρότητα.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών το βράδυ στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται σε οξείς τόνους να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την ονομασία της πΓΔΜ, καθώς και την ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, ενώ αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν απόρρητες πληροφορίες για χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων επί του θέματος.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής το στίγμα του για τη συμφωνία με τη γειτονική χώρα σχετικά με το ονοματολογικό.

Η πρόσφατη συμφωνία, στην οποία καταλήξαμε μετά από 6 μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης, συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη και επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Εκόνομιστ, στο Λαγονήσι. Η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, πρόσθεσε, στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί και της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή το πρωί στις Πρέσπες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, ενώ έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όσον αφορά την ψηφοφορία, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ενώ τη θέση του ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά μέσω Τwitter. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια, ωστόσο δεσμεύτηκε να να μην στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό κατά τη διαδικασία κύρωσής της από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα επικριτικά σχόλια για τη στάση του προέδρου της ΝΔ από διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το γερμανικό περιοδικό Focus αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη λαϊκισμό που προσιδιάζει στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτoρ Όρμπαν.

Όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνεται το ρήγμα που έχει προκληθεί για το θέμα. Σε αντίθετη κατεύθυνση από την αρνητική θέση της Φώφης Γεννηματά στη συμφωνία, εκτός από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τονίζοντας στη Βουλή ότι η συμφωνία με τα Σκόπια κινείται σε θετική κατεύθυνση και στην εθνική γραμμή.

Εν τω μεταξύ, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα.

Aντιπαράθεση στη Βουλή

«Παριστάνετε τα “καλά παιδιά” ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία που εκτόξευσε κατά της κυβέρνησης ο Βασίλης Κικίλιας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Ξεπεράσαμε αδιέξοδα και αγκυλώσεις δεκαετιών και έχουμε σήμερα μια συμφωνία που ρητά εξαλείφει τις συγχύσεις και αποκηρύσσει τον αλυτρωτισμό ενώ διασφαλίζει την πολιτισμική μας κληρονομιά και την ιστορία μας.

Η διεθνής θέση της χώρας αναβαθμίζεται ως ένας πυλώνας σταθερότητας και κέντρο φιλειρηνικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η χώρα και ο Πρωθυπουργός χαίρουν της εμπιστοσύνης και του σεβασμού της διεθνούς κοινότητας, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών δημιούργησε ένα επιτυχημένο πρότυπο διπλωματίας που το είχε ανάγκη η Ελλάδα. Από αυτή την εξέλιξη ο ελληνικός λαός έχει μόνο οφέλη, σε πολλά επίπεδα”.

«…Έχουμε μία κυβέρνηση πραγματικής μειοψηφίας που έχει το πολιτικό θράσος να θέλει να επιβάλει λύσεις σε εθνικά θέματα που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις πραγματικές πολιτικές και κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και ουσιαστική εθνική γραμμή…» τόνισε κατά την ομιλία στη Βουλή,  ο Κώστας Καραγκούνης.

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη κατηγορώντας την για ανεύθυνη στάση και ότι κλείνει το μάτι στη πατριδοκαπηλία και υποστήριξε ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν παρεκκλίνει καθόλου από την εθνική θέση.

«Η συμφωνία που κατάφερε να κλείσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεκκλίνει από την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία και erga omnes βάζοντας τέλος στον αλυτρωτισμό και την παραγωγή του από τη γείτονα χώρα. Αυτές είναι οι αλήθειες που προσπαθείτε να θολώσετε» τόνισε η κ. Γεροβασίλη ενώ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, ως «προσπάθεια λεονταρισμού επειδή δεν αντέχει άλλο εκτός εξουσίας».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν τα σύννεφα του εθνικισμού και του πολέμου, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. “Έχετε διαβάσει την αρθρογραφία παγκοσμίως για τον κίνδυνο, η Ευρώπη να εισέλθει ξανά σε συνθήκες Βαϊμάρης, αν δεν αντιμετωπιστεί η φτώχεια, αν δεν αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές ανισότητες, αν δεν προσπαθήσει να έχει σχέσεις συν-ανάπτυξης, αλληλεγγύης, συνεργασίας; Δεν σας φοβίζει η κατάσταση στη Γερμανία που δύο δεξιά κόμματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας φοβίζει ότι μια χώρα, όπως η Ιταλία, δεν θέλει να δεχθεί ένα πλοίο από την Αφρική; Δεν σας ανησυχεί το Brexit; Δεν σας ανησυχεί καθόλου ότι μπορεί να καταρρεύσει η ευρωζώνης και να γυρίσουμε στη δεκαετία του ΄30 και τους εθνικισμούς;”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. “Η Ελλάδα στην Ευρώπη αυτό ακριβώς προσπαθεί. Να είναι μέρος της λύσης, με τις συζητήσεις και τις παρεμβάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης”.

«Τα δώσατε όλα. Συνθηκολογήσατε στα πάντα, κύριε Τσίπρα», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «υπογράφει μια συμφωνία έκτρωμα που αντί να λύσει προβλήματα θα αποτελέσει θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης».

Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να γίνει «ντελιβεράς» ξένων αξιώσεων κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνισμού, κάλεσε ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, από την Ολομέλεια, μιλώντας για τη συμφωνία με την πΓΔΜ. Ταυτοχρόνως, ζήτησε «να πούμε “ναι” στους Έλληνες που απαιτούν να βάλουμε φραγμό στο σφετερισμό της ιστορίας μας, τις ανιστόρητες διεκδικήσεις του γείτονά μας και τη λεόντειο συμφωνία που έχουμε μπροστά μας».

Ο Κ. Καραμανλής

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το σκοπιανό, από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνονται τα εξής: «Η ομιλία της κας Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Σε υψηλούς τόνους στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση μομφής (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος