Η ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ήταν το κεντρικό πολιτικό ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μιας προσπάθειας τρεισήμισι χρόνων, καθώς πλέον, όπως είπε, βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε από τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας.

Εντάσεις στη συνεδρίαση μεταξύ Κοτζιά-Καμμένου

Η εναλλακτική πρόταση για το ονοματολογικό που κατέθεσε προ ημερών ο Πάνος Καμμένος επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ προκάλεσε εντάσεις στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να καταθέτει τις δικές τους ενστάσεις για την πρόταση και τον υπουργό Άμυνας να σημειώνει ότι διατηρεί τις θέσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τόνισε πάντα στήριζε τις συμμαχίες, με τον Πάνο Καμμένο να ξεκαθαρίζει ότι «ποτέ δεν θα κάνω κάτι που θα ευνοεί τη ΝΔ.»

Κυβερνητικές πηγές παρά τις επίμονες  ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι ακριβώς ειπώθηκε μεταξύ των δυο υπουργών, έλεγαν στο περιστύλιο της Βουλής ότι «δεν θα μεταφέρουμε εδώ τους διαλόγους που έγιναν στο υπουργικό Συμβούλιο», ενώ επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας

Αργά το απόγευμα o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες  ήταν ένα μη προγραμματισμένο ραντεβού. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

  • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.

Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν, έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με εκείνο που είχε κατατεθεί στη Βουλή, την 1η Οκτωβρίου.

Με δεδομένο το σενάριο βάσης, το οποίο περιλαμβάνει τις περικοπές των δαπανών, εκεί το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 4,2%. Επίσης, σύμφωνα με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει να κάνει η ελληνική πλευρά για το 2019, είναι και η μη περικοπή των συντάξεων. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,6%. Η ανάπτυξη για το 2019 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,5%, ενώ η ανεργία θα μειωθεί στο 18,2%.

Ο Πρωθυπουργός, παρουσίασε επίσης το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Σημειώνεται εξαλλου ότι η προγραμματισμένη, για την Τετάρτη, συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου, στη βάση και της πρόσφατης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αναβλήθηκε.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Ραλλού Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: