Την επόμενη του επεισοδίου κοντά στα Ιμια, και τα αυστηρά διαβήματα που έκανε η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή fora, αλλά και την επικοινωνία του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο ομόλογό του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωνε τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη Σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ήταν το αυστηρό μήνυμα που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη μαζί του, η οποία έγινε με αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Μεταξύ των δυο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Τέλος, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στα Ίμια

-Ένα σκάφος του λιμενικού Σώματος βρίσκεται βόρεια των Ιμίων κοντά στην Καλόλιμνο, παρακολουθεί, καταγράφει και ενημερώνει τον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων για κάθε κίνηση τουρκικού πλοίου. Η ακταιωρός της Τουρκίας που εμβόλισε το βράδυ της Δευτέρας το Γαύδος βρίσκεται περίπου στα 3 ναυτικά μίλια από τα Ίμια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες ευνοούν στην αποκλιμάκωση καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο.

Το πλοίο Γαύδος βρίσκεται στην Αμφιάλη, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε και θα επιθεωρηθεί από την αρμόδια επιτροπή ενώ ήδη έχει αντικατασταθεί με το δίδυμο πλοίο ανοιχτής θαλάσσης 070 του Λιμενικού Σώματος.

Κοντά στη Λέρο βρίσκεται Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και με τα ραντάρ της κάνει τη δική της επιτήρηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας σήμερα το πρωί ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και κάλεσε την Τουρκία να δει τα χαρτιά που είχε υπογράψει με την Ιταλία.

Ο Π. Καμμένος στις Βρυξέλλες

Αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν αλλά και Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο Π. Καμμένος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συμπλήρωσε ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την «παρέμβασή» τους. «Διότι δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα καθώς με το «οπτικοακουστικό υλικό» που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον «αντιληπτό» ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο, ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Επισήμανε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος ενός πλοίου της ΕΕ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ σημείωσε ότι «ήδη σε επίπεδο ΕΕ έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, οι οποίες «ουσιαστικά ανατρέπουν τις δηλώσεις Ερντογάν και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων», τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά εν τη πράξει και εν τω πεδίω».

«Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση» κατέληξε στις δηλώσεις του στο Πρακτορείο ο Έλληνας υπουργός.

Σχετική είδηση: Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας-Ρίχνει τους τόνους η Τουρκία (video)
Ο Γιούνκερ καταδικάζει «απόλυτα» την τουρκική στάση στο Αιγαίο και την Κύπρο

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: