Με εγρήγορση και προσεκτικτά διπλωματικά βήματα αντιμετωπίζει η Αθήνα το προκλητικό επεισόδιο της Τουρκίας στα Ίμια, εκτιμώντας ότι υπάρχει ήδη αποκλιμάκωση. «Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια, είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο, είναι πυλώνας σταθερότητας σε αποσταθεροποιημένη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του μετά τις συναντήσεις του στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων και στον απόηχο του επεισοδίου στα Ίμια.

«Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαΐκής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας. Που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σαφές ήταν και το μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως προσδιορισμένο από το διεθνές δίκαιο. «Tα μεγάλα και τα σημαντικά μόνον ενωμένοι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας, εμείς οι Έλληνες» επανέλαβε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή του ομιλία στο επιστημονικό συνέδριο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στι Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενημέρωσε ότι έλαβε «διαβεβαιώσεις» και από τους δύο άνδρες ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα μίας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ».

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», υπογράμμισε ο γ.γ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα με μήνυμά του στο twitter, έγραψε: «Σας ευχαριστώ υπουργέ Μάτις, για την ισχυρή σας στήριξη στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».

«Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε σε εγρήγορση όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

«Η στάση της Ελλάδας» – πρόσθεσε- «ανέδειξε στο διεθνές περιβάλλον την στάση της Τουρκίας που δημιουργεί πολλά προβλήματα και στις ευρωτουρκικές και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Το ζητούμενο είναι αυτή η κλιμακούμενη και προκλητική συμπεριφορά να οδηγήσει στην αύξηση των καναλιών επικοινωνίας. Να υπάρξει αύξηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», επισήμανε και χαρακτήρισε επιζήμιες τις θέσεις της ΝΔ στα εθνικά θέματα.

Την ίδια ώρα, τα εθνικά θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε μια γροθιά απέναντι στην Τουρκία και αυτό είναι το αυτονόητο», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Με κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πραγματικότητα και τις σχέσεις της με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και τις περιφερειακές διενέξεις και την απειλή για την φιλελεύθερη διεθνή τάξη, πραγματοποιείται από αύριο μέχρι και την Κυριακή η 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συγκεντρώνονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναλυτές και ακαδημαϊκοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς συνεργασίας. Από ελληνικής πλευράς, στο Μόναχο αναμένονται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασίλης Λεβέντης: Κάθε φορά που δημιουργεί μία κρίση η Τουρκία και εμείς υποχωρούμε, δημιουργεί νέα Ίμια»

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε: «Η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή και εξ αυτού του γεγονότος οδηγεί την Ελλάδα σε συνεχείς παραχωρήσεις. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα Ίμια είναι τουρκικά. Τα ελληνικά πλοία αποχώρησαν από την περιοχή και έτσι δίνεται η εντύπωση ότι δεν υπερασπιζόμαστε τα Ίμια. Κάθε φορά που δημιουργεί μία κρίση η Τουρκία και εμείς υποχωρούμε, δημιουργεί και νέα Ίμια. Η τακτική της είναι να γκριζάρει όλο το Αιγαίο».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: