Υπάρχουν αδικήματα που ίσως δεν έχουν παραγραφεί, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, στην εκπομπή «Η επόμενη μέρα» της ΕΡΤ 1 με τον Σ. Κοτρώτσο.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το αδίκημα που έχει υποπέσει βεβαίως σε παραγραφή είναι αυτό της απιστίας. Ως προς τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας ο κ. Κοντονής τόνισε ότι αυτά θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης είτε μιας προανακριτικής επιτροπής, είτε πολύ περισσότερο ενός δικαστηρίου, καθώς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (το λεγόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) το οποίο -όπως έχει καταλήξει η νομολογία- δεν έχει παραγραφεί στηρίζεται ακριβώς πάνω στη δωροδοκία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε και για διαγραφή προστίμου που είχε επιβληθεί στην Novartis στο παρελθόν και το οποίο είχε διαγραφεί με απόφαση του ΕΟΦ.

Όπως ανέφερε, είχε ο ίδιος αποστείλει δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης της τιμής του φαρμάκου και την εμπλοκή κρατικών λειτουργών στην εισαγγελέα, και αυτό αποτέλεσε την αρχή της έρευνας για το θέμα.

Σχετικά με το διαβιβαστικό της υπόθεσης, είπε πως αυτό ανέφερε τα ονόματα κρατικών λειτουργών και πολιτικών προσώπων καθώς και τα αδικήματα για στα οποία μπορεί να εμπλέκονται.

Χαρακτήρισε το νομικό καθεστώς που ίσχυε (νόμος περί ευθύνης υπουργών), «ηθικά απαράδεκτο και πολιτικά ανέντιμο γιατί προσβάλλει την ισονομία», υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ζητά συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, για να υπάρχει διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Ζήτησε δε την συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Υπενθύμισε πως η ρύθμιση για την προστασία των μαρτύρων ισχύει από το 2001, ενώ είχε ψηφιστεί και από την Νέα Δημοκρατία, ενώ διαβεβαίωσε πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, πέραν των εισαγγελέων.

«Η κυβέρνηση δεν διεξάγει την έρευνα, η εισαγγελέας ερευνά ποιά πρόσωπα εμπλέκονται» ανέφερε ο Σ. Κοντονής, λέγοντας οτι η κυβέρνηση δεν βάλλει κατά των αντιπάλων της αλλά δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα διεθνές σκάνδαλο. Είναι λαϊκή επιταγή η κάθαρση για να μάθει ο λαός την αλήθεια.

Η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και με υπουργικές αποφάσεις, συμπλήρωσε. «Για αυτό εμφανίζονται εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία οφείλει να αποδειχτεί αν έχουν ευθύνη». Υπενθύμισε πως στο παρελθόν βουλευτές είχαν ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ερωτηθείς για την απουσία πολιτικών προσώπων των κυβερνήσεων Καραμανλή από την δικογραφία, απάντησε πως η δικογραφία περιλαμβάνει μόνο τα πρόσωπα που προκύπτουν από τις καταθέσεις μαρτύρων, αρνούμενος τις κατηγορίες οτι η κυβέρνηση καθοδηγεί την δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Φρουζής της Novartis προφανώς θα κληθεί να καταθέσει, τόνισε ο Σ. Κοντονής.

Χαρακτήρισε δόλιες τις αναφορές κατά του αναπληρωτή υπ. Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου λέγοντας πως είναι προσβολή κατά της δικαιοσύνης.

Αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ θα υπερψηφίσει την προκαταρκτική επιτροπή ενώ καταγγέλλει οτι η υπόθεση είναι σκευωρία. «Αν είναι σκευωρία, πρέπει ν ΝΔ να καταψηφίσει την σύσταση επιτροπής» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για πιθανές αποζημιώσεις από την Novartis δήλωσε πως το δημόσιο θα διεκδικήσει τα χρήματα για τα οποία ζημιώθηκε, μέσω αγωγής και στα ελληνικά δικαστήρια, αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις στην Ελλάδα. Απέρριψε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κληθεί να αποζημιώσει άλλες χώρες για υπερτιμολογημένα φάρμακα.

Μοιράσου το άρθρο: