Σε αναζήτηση συμβιβασμών για το μεταναστευτικό που δοκιμάζει την Ευρώπη (video)

Το μεταναστευτικό κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της συνόδου Κορυφής των 28. Δίκαιη κατανομή του βάρους του προσφυγικού, ζητά ο πρωθυπουργός. Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ευρωπαϊκής ένωσης , με το αγκάθι του μεταναστευτικού να αποτελεί το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.Οι ηγέτες προσέρχονται με αποκλίνουσες θέσεις και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε κοινή απόφαση. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα δείτε πραγματικά σκληρές προτάσεις, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ,ενώ η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε να στηριχτούν οι χώρες που είναι στην γραμμή πρώτης υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών.Ουγγαρία,Ολλανδία και Αυστρία δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλους μετανάστες. Πρώτα η συμβολική κίνηση ευρωβουλευτών πριν από τη σύνοδο.

Εκατοντάδες χάρτινα καραβάκια, σαν αυτά που μεταφέρουν μετανάστες στα νερά τη Μεσογείου απλώνονται μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Σα να ζητούν αλληλεγγύη και κοινή λύση.

Οι 233 μετανάστες του πλοίου Lifeline βρήκαν τελικά λιμάνι ύστερα από μία εβδομάδα στη Βαλέτα, κλείνοντας άλλη μία σελίδα της μεταναστευτικής κρίσης που βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια κρίση καθοριστική για την περαιτέρω επιβίωση της Ένωσης, όπως επεσήμανε η Άγγελα Μέρκελ, πριν πάει στην 60η κατά σειρά Σύνοδό της ως καγκελάριος, που ίσως καθορίσει και το μέλλον της στην ηγεσία της Γερμανίας: “Μπορούμε να συζητήσουμε για την πιθανότητα αποβίβασης των μεταναστών σε άλλες χώρες, όπως στην Β. Αφρική. Αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες”.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως θα υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές λύσεις της συνεργασίας: “Σήμερα όλοι βρισκόμαστε ενώπιον μίας απλής επιλογής: θέλουμε μια εθνική λύση, ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία;”

Οι διαφορετικές θέσεις όμως και οι ασυμφωνίες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών θέτουν σε κίνδυνο κάθε συνεργασία και αλληλεγγύη. Και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν θέλει σκεφτεί την πιθανότητα να αναγκαστεί να ασκήσει βέτο εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του: Η Ιταλία δεν έχει πια ανάγκη από λόγια και προφορικές επιβεβαιώσεις, αλλά πραγματικές πράξεις.

Οι πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας ξεκαθάρισαν πως η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους μετανάστες. Ο Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας είπε: “Νομίζω πως ο κόσμος ζητά δύο πράγματα. Πρώτον, όχι άλλοι μετανάστες μέσα, να τους σταματήσουμε. Και το δεύτερο, αυτοί που έχουν μπει, να τους στείλουμε πίσω”.

Προτάσεις διεξόδου

Μια δύσκολη Σύνοδος Κορυφής είναι σε εξέλιξη, με χαρακτηριστικό τις πολλές διαιρέσεις στο μεταναστευτικό. Από νωρίς αναζητούνται συμβιβασμοί για να αποτραπεί ένα ντόμινο πολιτικών κρίσεων στην Ευρώπη.

Για τις ροές από την Κεντρική και τη Δυτική Μεσόγειο, Γαλλία και Ισπανία προτείνουν κατασκευή hotspots ανάλογα με της Ελλάδας, ενώ Ιταλία και Αυστρία ζητούν την επιστροφή όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα σε ευρωπαϊκό έδαφος στις αφρικανικές χώρες προέλευσης, μετά από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Παράλληλα, για τις ροές της Ανατολικής Μεσογείου η Άγγελα Μέρκελ επιζητεί τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων, με παροχή οικονομικής και τεχνικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής, ενώ η γραμμή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας και της Αυστρίας είναι το κλείσιμο συνόρων και η δημιουργία μιας μικρής ζώνης Σένγκεν.

Μια νέα ευρωπαϊκή ιδέα για την αποτροπή των ροών είναι οι «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης», που προτείνεται να δημιουργηθούν σε συνεργασία με τον ΟΗΕ στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες όμως αρνούνται να μετάσχουν σε έναν τέτοιο σχεδιασμό.

Τέλος, Ντόναλντ Τουσκ και Ζόραν Ζάεφ, σε μια σύντομης διάρκειας συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι, αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την αναμενόμενη δέσμευση των ηγετών για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα, από τον Ιούνιο του 2019.

Στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική την περασμένη βδομάδα για την Ελλάδα, με τη συμφωνία στις Πρέσπες και τη συμφωνία στο EUROGROUP.

Εξαπέλυσε διπλή επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για αποτυχημένου διαχειριστές του παρελθόντος. Και τους κατηγόρησε ότι «έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας και εθνικιστικού λαϊκισμού». Οι ηγέτες των σοσιαλιστών συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση τόσο για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ όσο για την έξοδο από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ δεν παρέλειψε να επισημάνει την έντονη διαφωνία του PES για τη στάση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, που δεν ήταν καν παρούσα στη συνεδρίαση.

Στο μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών”.

Σε συνέντευξη στο γαλλικό Le Point» μιλώντας για την οικονομία επισημαίνει πως «έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατή η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 3,5% και ταυτόχρονα η προστασία των πιο αδύναμων. Ήταν μια πολύ δύσκολη άσκηση. Μειώσαμε τις μη αναγκαίες δημόσιες δαπάνες. Καταπολεμήσαμε επίσης τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, αυξήσαμε την απασχόληση. Το φορτίο παραμένει βαρύ αλλά είναι εφικτό και το 2019 και το 2020 θα έχουμε μια ανάσα.

Σε άλλο σημείο τονίζει στο «Le Point»: Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ανεβώ σε κανένα ελικόπτερο για να μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν στα ταμεία! Πρέπει να ελιχθούμε μέσα στο πλαίσιο του ευρώ, αλλά ισότιμα.

Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δυο ζητήματα: Τη συμφωνία με ΠΓΔΜ. Συμφώνησαν ότι είναι σαφές το πλαίσιο και διασφαλίζει απολύτως της διαδικασία σε ότι αφορά την πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή προχωράει εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

Το δεύτερο θέμα ήταν για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς ζητώντας ο Έλληνας πρωθυπουργός από το γ.γ.του ΝΑΤΟ να λάβει πιο ενεργό ρόλο με το κ. Στόλτενμπεργκ να απαντάει ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν.

Πηγή: ΕΡΤ
Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος
Αποστολή: Γιάννης Φασουλάς

Σχετικές ειδήσεις:
Βρυξέλλες: Το «αγκάθι» του μεταναστευτικού στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής (video)
Το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (video)
Συνάντηση Τσίπρα – Στόλτενμπεργκ για ΠΓΔΜ και ‘Ελληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία
Συγχαρητήρια Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Κυβέρνηση
Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ: Σε τρία μέτωπα η παρέμβαση Μητσοτάκη για το προσφυγικό (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος