Οι προτάσεις Νίμιτς στο τραπέζι – Ποια είναι τα ονόματα που προτείνει (video)

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είχε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του. Εν τω μεταξύ, εφημερίδα των Σκοπίων δημοσίευε στη σλαβική και αμετάφραστα τα πέντε ονόματα που φέρεται να προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, αποκλείοντας για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να ενταχθεί η χώρα στη Συμμαχία χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Τρία από τα ονόματα έχουν επιθετικό γεωγραφικό προσδιορισμό:

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Χρονικός προσδιορισμός υπάρχει στο όνομα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ το πέμπτο όνομα φέρεται να είναι Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Να επιδείξει ρεαλισμό κάλεσε την ΠΓΔΜ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Διαδοχικές συναντήσεις με την πολτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει από το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια. O γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ.
Στην ομιλία του ευχαρίστησε αρχικά την ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι πόρτες της Βορειατλαντικής Συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα.

«Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο γ.γ του ΝΑΤΟ συναντήθηκε ήδη με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την οποία θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στο “σήμα” για δίμηνες διαβουλεύσεις στο Σκοπιανό που έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κρίνοντας ρεαλιστικό να περιλαμβάνεται, με κάποια μορφή, ο όρος «Μακεδονία», επικεντρώνονται οι πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα.

Κυβέρνηση: Λύση που θα είμαστε όλοι νικητές

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας για να έχει νικητή και ηττημένο. Θέλουμε λύση που θα είμαστε όλοι νικητές», ανέφερε και σημείωσε ότι το γενικό πλαίσιο που κινείται η κυβέρνηση είναι «να βρεθεί μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις ώστε να κλείσουν εκκρεμότητες 25 χρόνων».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «να σταματήσει το κρυφτούλι και να μην ξεχνάει ότι είναι λίγο ειρωνικό στη ΝΔ να μιλούν για “διγλωσσία” της κυβέρνησης καθώς το 1992 η ΝΔ, ως μονοκομματική κυβέρνηση τότε, είχε προσέλθει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με δύο εισηγήσεις, μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία εντελώς διαφορετική του υπουργού Εξωτερικών που χειριζόταν το θέμα».

Ν. Παππάς: Να πάρει καθαρή στάση η ΝΔ

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” Θεσσαλονίκης. ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε, συνέχισε ο Ν. Παππάς, ότι μετά την ενδιάμεση συμφωνία, ο όρος Μακεδονία υπάρχει και το έχουμε δεχθεί».

ΝΔ: Είναι αργά για ενημέρωση

«Έχουμε υπόψιν μας πληροφορία ότι ενδέχεται να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όμως τώρα είναι πολύ αργά, καθώς η ενημέρωση των κομμάτων έπρεπε να έχει γίνει στην έναρξη της διαδικασίας», τόνισε η Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Κοτζιάς συγκαλέσει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα προσέλθει για να ρωτήσει αν η θέση του δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε καμία άλλη περίπτωση» σημείωσε.

Η κ. Σπυράκη επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι σαφής: “Το ελάχιστο για την κυβέρνηση είναι το Βουκουρέστι και η προτεινόμενη λύση θα πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει το όνομα, το εύρος της χρήσης -έναντι όλων- και τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπίων”.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes από την άλλη λένε «ναι» στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά. Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;», διερωτάται ο Δ. Τζανακόπουλος.

Κατά συνείδηση θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για τα Σκόπια οι βουλευτές της ΝΔ, όπως αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και βουλευτές από τη Μακεδονία.

Οι βουλευτές που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν οι Γιώργος Γεωργαντάς, Θεόδωρος Καράογλου, Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Φωτεινή Αραμπατζή.

Στο μεταξύ, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ κάλεσε «τα κόμματα να μην εμπλακούν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό», ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για λύση.

Αίτημα Λοβέρδου για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

«Από τις δηλώσεις Νίμιτς προέκυψε πως ήταν ένα ακόμη λάθος η εντύπωση που δημιούργησε η κυβέρνηση ότι η λύση είναι προ των πυλών», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ζήτησε ταυτόχρονα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις από την πλευρά Νίμιτς.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι εάν ο Μάθιου Νίμιτς έχει καταθέσει νέες προτάσεις «ζητάμε επίσημη ενημέρωση με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής». Κοντολογίς, κατέληξε ο κ. Λοβέρδος «χάος στα ελληνοτουρκικά, θάλασσα στο σκοπιανό».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας εθνικής συναίνεσης, με κέντρα αναφοράς την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.

Ένωση Κεντρώων: Να φουσκώσει η θάλασσα του λαού 

«Η επίσημη θέση της Ένωσης Κεντρώων δεν περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ πιστεύω ότι μια σύνθετη ονομασία μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα» δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ο κ. Κατσιαντώνης επισήμανε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη για να αποδεχτεί λύση στο θέμα, ενώ σημείωσε ότι ήδη αποκαλούμε τα Σκόπια Μακεδονία γιατί έχουμε αποδεχτεί το πΓΔΜ.

Ο βουλευτής της ΕΚ τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς είναι έμπειρος και γνώστης του θέματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα φέρει στη Βουλή μια λύση που θα καλύπτει όλο το πολιτικό σύστημα.

«Η συμμαχία των προθύμων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), διαπιστώνουμε, ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν το “Nova Macedonia” και το παρουσιάζουν ως όνομα κοινά αποδεκτό και από Ελλάδα και από Σκόπια. Η Ένωση Κεντρώων, πιστεύει ότι τώρα πρέπει να φουσκώσει η θάλασσα του λαού, γιατί μόνο η οργή του λαού μπορεί να εμποδίσει την επικείμενη μειοδοσία», υπογραμμίζει η Ένωση Κεντρώων.

Η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίστηκε και μέσω της ΕΡΤ.

Εθνική θέση για τη ΝΔ η κόκκινη γραμμή του 2008, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Φωτεινή Βάκη, αναφέρθηκε σε εννιαία θέση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος