Σε εξέλιξη το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (video)

Προτελευταία ημέρα της ετήσιας συνδιάσκεψης (28 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου) στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, με τη συμμετοχή 500 εκπροσώπων από 24 χώρες και οργανισμούς. Η έμφαση φέτος δίνεται στην αγορά εργασίας και στα φορολογικά, ενώ στο πολιτικό σκέλος κυριαρχούν τα ενεργειακά και η εξωτερική πολιτική. Το πάνελ άνοιξε σήμερα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο βήμα ανέβηκε επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “προτιμώμενο εταίρο” και επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών “έχει άρει το τεχνητό εμπόδιο μεταξύ της Ελλάδας και των βόρειων γειτόνων της». Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στην επίλυση του Ονοματολογικού κι έδωσε έμφαση στις προοπτικές συνεργασίας. Στις “προκλήσεις της επόμενης μέρας, τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Κυπριακό”, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες το βράδυ στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Περισσότερο από μία ώρα διήρκησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του Φόρουμ. Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Ντιμιτρόφ συζήτησαν σε καλό κλίμα για την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Οι ένοπλες δυνάμεις εγγύηση για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας έχει “ανακηρυχθεί” από τις σύμμαχες χώρες- ανάμεσα σ’ αυτές και οι ΗΠΑ- ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός επίσης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στις στρατηγικής σημασίας συμμαχίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών. Τέλος ο κος Αποστολάκης είπε πως ήδη προτάθηκε από την χώρα μας προς την Β.Μ. ν’ αναλάβει την εναέρια αστυνόμευση του εναέριου χώρου της, κάτι που έχει ήδη κάνει και με την Αλβανία κι όχι μόνο και κλείνοντας ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για το πρόσφατο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του και στις αποφάσεις που πάρθηκαν για την αναθέρμανση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Τζέφρι Πάιατ:”Κλειδί” για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας η Ελλάδα

Σε ευρωπαϊκό κόμβο-“κλειδί” για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας έχει αναδειχτεί ξεκάθαρα η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την ανακοίνωση της Exxon Mobil για κοίτασμα φυσικού αερίου 8-10 τρισ. κυβικά πόδια στο “Οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και το τι σηματοδοτεί αυτή η ανακάλυψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι προφανώς πρόκειται για «πολύ μεγάλα νέα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά».

Την προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη “Γηραιά Ήπειρο”, μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε , από το βήμα του Φόρουμ ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Ασπρεϊ (Tristan Aspray).

Επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (σ.σ. 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο “Οικόπεδο 10” της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σταθάκης, επισήμανε σχετικά με τις δύο νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη ότι αναμένονται εξελίξεις επί αυτών μέσα στους επόμενους μήνες

Αλ. Τσίπρας: “Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν”

“Εγώ από αυτό το βήμα είχα διαβεβαιώσει ότι Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς με μια σειρά δύσκολη μεταρρυθμίσεων. “Η Ελλάδα έπειτα από 8 δύσκολα χρόνια άλλαξε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά”, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ορισμένα από τα μεγέθη της οικονομίας το 2014.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των στενών σχέσεων με την Κύπρο, στέλνοντας μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή και τα αποτελέσματα των ερευνών στο κοίτασμα «Γλαύκος» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

“Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις αλλά σχέσεις στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου”,, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσκεψη στα Σκόπια

“‘Ηταν ένα διπλωματικό αριστούργημα, μια συμφωνία αμοιβαία επωφελής και κανένας ριγμένος. Μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα αποδεχόμενη μια τέτοια συμφωνία απέδειξε ότι έγινε μεγαλύτερη”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,  για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

“Για το λόγο αυτό, πολύ σύντομα, θα είμαι ο πρώτος ‘Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια. Και επιπλέον θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ένα σύντομο απολογισμό και την παρουσίαση των επόμενων βημάτων της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές, το Φθινόπωρο του 2019, όπως τόνισε.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Σχετική είδηση: Τσίπρας: Η Ελλάδα κοιτά μπροστά-Ηττήθηκαν εθνικισμός και πατριδοκαπηλία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος