Η σφοδρή αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος δεν παρέστη στη Γενική Συνέλευση, με αιχμή την υπόθεση του «πόθεν έσχες» στάθηκε η αφορμή για τη σκληρή κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης στους κυβερνητικούς χειρισμούς που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε δήλωσή του στη «Νέα Σελίδα» χαρακτήρισε «ζήτημα Δημοκρατίας το πόθεν έσχες» και τόνισε. » Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε όλοι όσοι μετέχουμε στη δημόσια ζωή, ιδίως όσοι λαμβάνουμε κρίσιμες αποφάσεις για την πατρίδα αλλά και τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση όλοι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στο νόμο ότι η υποχρέωσή μας να δηλώνουμε κάθε έτος την περιουσιακή μας κατάσταση είναι ζήτημα δημοκρατίας, χωρίς παρεκκλίσεις και αποτελεσματικού ελέγχου. Μόνο έτσι μπορεί να εμπεδωθεί το αίσθημα ισονομίας και ασφάλειας δικαίου προς τους πολίτες, όταν οι υπόχρεοι προς δήλωση «πόθεν έσχες» το πράττουν χωρίς αντιρρήσεις και χωρίς προνόμια».

Ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της με σκοπό τον έλεγχο και τον περιορισμό της ανεξαρτησίας τους αλλά και τη δημιουργία αρνητικού κλίματος στην κοινωνία κατά των δικαστών. Το δικαστικό Σώμα τόνισε, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια αλλά δεν θα αφήνει και αναπάντητες τις προκλήσεις επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει προηγούμενο επίθεσης κατασυκοφάντησης και μεγαλύτερο ψεύδος από το ότι οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλουν πόθεν έσχες, το οποίο ανελλιπώς υποβάλλουν επί 20χρόνια. «. «Ο περιορισμός της δικαστικής ανεξαρτησίας μπορεί να γίνει με πολλά μέσα και με πολλές μορφές» είπε και πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι εργαλείο εκπλήρωσης κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. Η Δικαιοσύνη είναι τόσο δίκαιη όσο και ο νόμος που καλείται να εφαρμόσει και είναι τόσο ανεξάρτητη όσο της το επιτρέπει το ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής της».

«Δεν κρυπτόμεθα, πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας απαντώντας για τελευταία φορά στους υπαινιγμούς ότι οι δικαστές αποφεύγουν τον έλεγχο πόθεν έσχες.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: