Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για την ΕΡΤ (video)

Έντονη αντιπαράθεση απόψε στη Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για την ΕΡΤ. Σφοδρές επικρίσεις από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι φερέφωνο κομματικής προπαγάνδας, με τον Νίκο Παππά να απαντά στις κατηγορίες, λέγοντας ότι η τηλεθέαση της ΕΡΤ ανεβαίνει συνεχώς.  Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατέθεσε στοιχεία ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έφτασε το 1.000.000 τηλεθεατές και υπεραμύνθηκε του προϊόντος που παράγει, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ζει στον αστερισμό της αυτοδιάψευσης, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Στηρίζουμε τη δημόσια τηλεόραση και πιστεύουμε ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Δυστυχώς όμως σήμερα η ΕΡΤ λειτουργεί ως φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας», είπε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναπτύσσοντας την επίκαιρη επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ΕΡΤ.

Τόσο η κ. Ασημακοπούλου όσο και ο Μάκης Βορίδης που ακολούθησε στο βήμα, αναφέρθηκαν και στη ΝΕΡΙΤ, σημειώνοντας ότι στην ουσία ουδέποτε η δημόσια τηλεόραση έκλεισε, διότι αμέσως μετά τη κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησε στη ΝΕΡΙΤ η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης από την ΕΡΤ, και τότε, και σήμερα. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στη συνταγματικότητα των τότε αποφάσεων για τη ΝΕΡΙΤ.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθούσε να «εξυγιάνει» την ΕΡΤ, αλλά οι αντιστάσεις ήταν τόσο ισχυρές και τα συμφέροντα τόσο μεγάλα, που πήρε τη δύσκολη απόφαση: «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται»! Και τελικά δεν «έκλεισε» η δημόσια τηλεόραση. Έκλεισε ένα δημόσιο φορέα – την ΕΡΤ – που είχε κακοφορμίσει πια. Και στη θέση της αμέσως δημιουργήθηκε ένας άλλος δημόσιος φορέας – η ΝΕΡΙΤ – πολύ πιο υγιής. Όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολύ σύντομα ξεπέρασε σε τηλεθέαση την «παλαιά ΕΡΤ». Και βρέθηκε τότε – το 2014 – η ΝΕΡΙΤ πολύ ψηλότερα σε τηλεθέαση απ’ ό,τι η σημερινή «νέα ΕΡΤ», που σπαράσσεται πλέον από εσωτερικές φαγωμάρες και καταγγελίες κακοδιοίκησης και σκανδάλων», είπε η ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η ΝΕΡΙΤ ασκούσε τότε στην κυβέρνηση πολύ πιο αυστηρή κριτική απ’ ό,τι ασκούσαν ενίοτε τα ιδιωτικά κανάλια».

Ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο «για το ζωτικό μύθο του ΣΥΡΙΖΑ «το μαύρο», που ήταν στην ίδια χωρία μύθων  που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όπως οι αυτοκτονίες, τα μαγκάλια, οι καθαρίστριες. Μία από αυτές τις μυθοπλασίες ήταν και το «μαύρο».

«Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, απαντώντας στις καταγγελίες και κατηγορώντας τη ΝΔ ότι έχει σοβαρό πρόβλημα χρονισμού, διότι επιλέγει να κλιμακώσει μια επίθεση στην κυβέρνηση γύρω από την ΕΡΤ, τώρα που κάνει πολύ σοβαρά βήματα και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας πάει καλύτερα.

«Η ΕΡΤ έκλεισε με 15% τηλεθέαση και τα τρία της κανάλια, βυθίστηκε στο 6% και τώρα η τηλεθέασή της έχει πάει στο 9%. Οι εκπομπές της κάνουν 20άρια, τα αθλητικά της γεγονότα, όσο και αν κάποια συμφέροντα στενοχωριούνται, πηγαίνουν στα 30άρια και 1.000.000 τηλεθεατές».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, ο Νίκος Παππάς παρατήρησε πως η ΝΔ δεν έχει μετανιώσει για το μαύρο στην ΕΡΤ, «γι’ αυτό και απόψε ο κ. Βορίδης θεμελίωσε γιατί είναι συνταγματικά ορθό το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κ. Ασημακοπούλου είπε πως ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».

«Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: ό,τι κόψατε εσείς, το χτίζουμε εμείς, και σε αυτήν, και στην επόμενη 4ετία» είπε ο Νίκος Παππάς. Σχολιάζοντας δε, την κριτική για το κόστος μισθοδοσίας, σημείωσε ότι η ΝΕΡΙΤ με ένα κανάλι είχε το ίδιο κόστος με την ΕΡΤ που έχει τρία και ενημέρωσε ότι «υπάρχει δίκη σε εκκρεμότητα που έχει πάρει 8 αναβολές για τα μπόνους που μοίραζαν διοικήσεις που είχε τοποθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Όπως είπε, σήμερα το κόστος των μικτών παραγωγών είναι 40% μικρότερο από όσο κόστιζαν επί ΝΕΡΙΤ. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε μάλιστα, ότι η επιτροπή ορκωτών ελεγκτών θα ελέγξει και ποιο ήταν το κόστος του «μαύρου στην ΕΡΤ».

«Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη της φάση από τότε που άνοιξε» είπε ο υπουργός και τόνισε ότι σήμερα η δημόσια τηλεόραση, είναι πλέον σε θέση να πάρει πρόγραμμα, να στηρίξει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ενώ ανοίγει και τους δρόμους στις νέες τεχνολογίες με τις υπηρεσίες υβριδικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «στο Μουντιάλ, ο Έλληνας τηλεθεατής είχε πρωτόγνωρες υπηρεσίες με την τεχνολογία της ΕΡΤ. Το site της ΕΡΤ έχει πάνω από 2.000.000 επισκέπτες το μήνα. Τις ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί 7,5 εκατομμύρια χρήστες και πολύ περισσότερο νεανικό κοινό, 15 εκατομμύρια θεάσεις αγώνων. Όλοι οι δείκτες επισκεψιμότητας, είχαν άνοδο από 140% έως 700%».

«Μόλις χθες, τους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους είδαν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι στην ΕΡΤ. Τι θα τους πούμε; Να πάει 1,5 ευρώ το τέλος για την ΕΡΤ και όποιος γουστάρει τηλεόραση, να πάει στη συνδρομητική; Είναι μια άποψη που έχετε διατυπώσει. Δηλαδή να μην έχει κανένα ρόλο η ΕΡΤ σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα», σχολίασε επίσης ο κ. Παππάς και τόνισε ότι και τα μεγάλα γεγονότα των παγκόσμιων εξελίξεων, η ΕΡΤ τα μετέδωσε σε πραγματικό χρόνο.

Η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την προπαγάνδα για το μαύρο στην ΕΡΤ, έχει επιβάλει διαρκές μαύρο στη δημόσια τηλεόραση.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν και στα ζητήματα διαχείρισης και διαφάνειας στα οικονομικά της ΕΡΤ. «Χρησιμοποιείτε πολλά χρήματα για να αμείψετε ανθρώπους της αρεσκείας σας», ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σκληρή γλώσσα στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη λειτουργία της ΕΡΤ χρησιμοποίησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

«Eσείς κυρία Βούλτεψη να μας πείτε γιατί δεν υπογράψατε τα τέλη χρήσης συχνοτήτων! Βλέποντας αυτή τη συμπεριφορά, διαπιστώνω ότι είστε αδιόρθωτοι!», σχολίασε για τη στάση της ΝΔ.

Ο κ. Κρέτσος να επισήμανε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΕΜΠ ενώ στη φάση υλοποίησης είναι το οργανόγραμμα της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ είναι την ίδια ώρα παρούσα σε όλα τα μεγάλα γεγονότα ενώ στα θέματα οικονομικής διαχείρισης όλες οι αποφάσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και στη Διαύγεια και ελέγχονται. Το προσωπικό της ΕΡΤ παρότι μειωμένο κατά 50% σε σχέση με το 2008, λειτουργεί 5 κανάλια, 27 ραδιοφωνικούς σταθμούς και «είναι απορίας άξιο πως η ΝΔ μιλάει για επάρκεια προσωπικού».

«Η ΕΡΤ πρωτοστατεί παντού την ώρα που εσείς θέλετε να την ξανακάνετε κομπάρσο στο τηλεοπτικό τοπίο, για να ικανοποιηθούν οι φίλοι και σύμμαχοί σας, οι παλιοί και οι νέοι», είπε ο κ. Κρέτσος θυμίζοντας δηλώσεις του προέδρου του ΣΚΑΙ ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί επηρεάστηκαν θετικά από το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μονόδρομος.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ βίντεο Κ. Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος