Τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός (video)

Αλλάζει εκ βάθρων η πολιτική προστασία. Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών είναι ο νέος φορέας που θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επικεφαλής θα τοποθετηθεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας, που θα πλαισιωθεί από επιστημονικό συμβούλιο και εκπροσώπους φορέων που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών. Η τραγωδία άφησε βαθύ τραύμα, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε και να σκύψουμε πάνω στις αιτίες όσων έγιναν, για να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα υπηρεσία θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία και θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ανείπωτη τραγωδία τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, σημειώνοντας πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.

Η τραγωδία αυτή, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας. Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε Αλέξης Τσίπρας.

«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε.

«Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα “γιατί” και τα “διότι”. Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι ότι αυτό θα το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο “όχι” στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Αν δεν τον βίωσαν και οι ίδιοι, όπως ο συνάδελφός σας, ο υποπυραγός Ανδρέας Δημητρίου, που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκο, και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς. Ούτε οι πυροσβέστες, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια», σημείωσε.

Διότι, όπως είπε, «το σημαντικό, σήμερα δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα. Και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. Αυτό είναι το σημαντικό. Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».

Ο Αλέξης Τσίπρα απηύθυνε έκκληση στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την προσπάθεια ώστε τίποτε να μην ξεχαστεί, τίποτα να μην κουκουλωθεί και όλα να διερευνηθούν σε βάθος, σε σχέση με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. «Καλώ λοιπόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσει ως Πολιτεία και ως κοινωνία ένα βήμα μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια έκκληση απηύθυνε και ως προς τη δέσμη μέτρων για την «οικιστική κάθαρση», λέγοντας: «Καλώ το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσουμε κατά μέρους μια άγονη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Και να συστρατευθούν όλοι με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές στη δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στην οικιστική αυθαιρεσία που αποτελεί διαρκή κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια».

Τη δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛ. ΒΛΑΧΟΣ

Αναφορικά με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, επικεφαλής τοποθετείται Διοικητής, ο οποίος αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας, καθώς και επιστημονικής επάρκειας.

Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της (στο πλευρό του Διοικητή) συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).

Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίσης επίπεδο στο πλευρό του Διοικητή συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης. Το Επιτελείο αυτό αποτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Λιμενικό, τα εθελοντικά σώματα, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, τη Δασική Υπηρεσία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε.

«Δεσμεύομαι ενώπιον των ανθρώπων της πράξης και του καθήκοντος, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα, σε όλες εκείνες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται, ώστε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος που θα βρίσκεται δίπλα στο πολίτη, όχι απέναντι», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εκεί, πιστεύω, θα κριθούμε και εκεί κρινόμαστε καθημερινά, όχι από τη μιζέρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μακάβριας πάνω στους νεκρούς μας, ούτε, βέβαια, από τη μαύρη πολιτική επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με τη πολιτική σκοπιμότητα», είπε και συνέχισε: «Θα κριθούμε όλοι μας. Και όσοι κυβερνάμε και όσοι ασκούν κριτική. Γιατί αυτό είναι το πλαίσιο της δημοκρατίας. Η κριτική πρέπει να είναι καλοπροαίρετη, αποδεκτή, εύλογη και την χρειαζόμαστε, αλλά θα κριθούμε κυρίως όχι από τις κορόνες μας, αλλά από τις προτάσεις μας, τις δράσεις μας και την αποφασιστικότητα μας να αλλάξουμε πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και θα κριθούμε από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται».

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κ. Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους ειδικό στις πυρκαγιές, και του ζήτησε να συγκροτήσει μια Επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό την άμεση διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Ο στόχος, τόνισε, είναι να γίνει η διερεύνηση των αιτιών αντικειμενικά και αδιάβλητα και κυρίως να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρόταση του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για την συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις. Εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε να καταθέσει την πρόταση στον καθηγητή Γκόλνταμερ είναι για να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση η μη ουδετερότητα της επιτροπής.

Συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στην διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής και ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά ότι «η Επιτροπή αυτή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη αλλά και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών».

Π. Σκουρλέτης: «Υποχρέωσή μας η αναζήτηση των αιτιών»

Την ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που γέννησε η τραγωδία της 23ης Ιουλίου, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Η χώρα ζει μια εθνική τραγωδία», είπε ο υπουργός, «ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης, της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και ερωτήματα που σχετίζονται με τις διαχρονικές παθογένειες. Είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε την αναζήτηση των αιτιών που οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Νομίζω ότι η αναζήτηση πρέπει να ανατρέξει τόσο το χθες όσο και το σήμερα. Πρέπει να εξετάσουμε ενδελεχώς ποιοι ήταν οι πολλαπλασιαστές κινδύνου που οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα».

«Ένα συμπέρασμα που μπορούμε από τώρα να βγάλουμε, είναι πως ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας, χρήζει μιας νέας, βαθιάς αναδόμησης. Στο νέο σχέδιο οφείλουμε να ενσωματώσουμε όλα τα νέα στοιχεία που έχουμε, είτε αυτά αφορούν τις μεγάλες κλιματολογικές αλλαγές, είτε τις ιδιομορφίες της πατρίδας μας. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θα δώσουμε μεγαλύτερη στήριξη, περισσότερους πόρους και προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί η πολιτική προστασία να επιτελέσει τον ρόλο της», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς τόσο της ΕΛΑΣ όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι δεν πρέπει «να καταλήξουμε εύκολα σε αποδιοπομπαίους τράγους. Να μην ανακαλύψουμε νέες Ιφιγένειες. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι οι εμφυλιοπολεμικές λογικές».

Τέλος, ευχήθηκε στη νέα ηγεσία των δύο Σωμάτων ασφαλείας «να επιτελέσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο τους έχει αναθέσει η ελληνική πολιτεία».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος