Συνταγματική αναθεώρηση: Άρθρα και πλειοψηφίες για την επόμενη Βουλή – Νέα κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ (video)

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπουργών, αλλά και βουλευτών από όλα τα κόμματα συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος μετά από περίπου ένα τρίμηνο συζητήσεων και ζυμώσεων. Αύριο αργά το βράδυ αναμένεται η πρώτη ψηφοφορία, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, χρειάζονται δυο διαδοχικές συνεδριάσεις και ψηφοφορίες, με κενό ενός μηνός. Αυτό σημαίνει ότι εντός του Μαρτίου θα ακολουθήσει νέος κύκλος συζήτησης και ψήφισης.Δεν έλειψε νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ. Τη Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων, που κυκλοφόρησαν πριν από λίγο, περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ ανταπάντησε με νέα ανακοίνωσή της.

Από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού τονίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δημόσια συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια και με τις παλινωδίες της θέλησε να υποβαθμίσει και να ευτελίσει την κορυφαία θεσμική διαδικασία του πολιτεύματος. Ήταν εξάλλου εκείνη που μέχρι την τελευταία στιγμή άλλαζε θέσεις για την συμμετοχή της ή μη στη διαδικασία.

Τα ίδια συνεχίζει και σήμερα με την υιοθέτηση ανυπόστατων σεναρίων περί δήθεν αποχώρησης βουλευτών της πλειοψηφίας από τη διαδικασία.

Η ΝΔ επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση σαν ένα παιχνίδι συναλλαγής και ανταλλαγής, απειλώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ακόμη και ώριμες μεταρρυθμίσεις αν δεν γίνει αποδεκτό το σύνολο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της. Η συναίνεση δεν είναι όμως συναλλαγή.

Είναι λοιπόν η τελευταία που μπορεί να παραδίδει μαθήματα σεβασμού των θεσμών στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη, όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση αλλά και ως προς την κατεύθυνσή τους. Και αυτή η θέση είναι κρατούσα και στη νομική θεωρία, αλλά και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση οι τακτικισμοί και οι διαστρεβλώσεις στις οποίες αναλώνεται η Νέα Δημοκρατία ελάχιστα απασχολούν, καθώς και στην αναθεωρητική Βουλή θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης” καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Νωρίτερα πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία» επισημαίνουν πηγές της ΝΔ προσθέτοντας πως «για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες.

Σε νεώτερη ανακοίνωση-απάντηση στην τελευταία ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, πηγές της ΝΔ έκαναν λόγο για αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης-κουρελού που δεν έχει πλέον όρια. Υπό το βάρος της αντίδρασης της ΝΔ, το Μαξίμου διέψευσε όσα είπε δημοσίως στη βουλή ο κ. Κατρούγκαλος παρουσία 20 δημοσιογράφων και των κ. Ευ. Βενιζέλου και Θοδ. Παπαθεοδώρου. Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει τονίζουν χαρακτηριστικά οι πηγές της ΝΔ.

«H προσέγγιση της ΝΔ δεν έχει κανένα έρεισμα στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος», ανέφερε μιλώντας απόψε στη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η παρούσα, προτείνουσα Βουλή, δεν μπορεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση των υπό αναθεώρηση διατάξεων.

«Αυτή η προσέγγιση θέλει να περιορίσει τον ρόλο και το έργο της παρούσας Βουλής στην αναγραφή αριθμών, των άρθρων του Συντάγματος», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, υπογράμμισε πως εξίσου λάθος είναι η προσέγγιση που λέει πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή».

«Θεωρώ ότι και αυτή η άποψη δεν είναι ορθή. Δεν είναι κραυγαλέα λάθος όπως η προηγούμενη, αλλά και εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της, πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει», είπε ο Σταύρος Κοντονής και πρόσθεσε ότι ο συνταγματικός νομοθέτης απαιτεί να αναφερθούν τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν υπό αναθεώρηση, αλλά και οι προτάσεις των κομμάτων και των βουλευτών επί της αναθεώρησης των συγκεκριμένων άρθρων διότι έτσι θα κρίνει ο λαός.

«Αυτές οι δύο απόψεις επομένως βρίσκονται στα δύο άκρα και είναι λανθασμένες. Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και τήρηση του συνταγματικού κειμένου, σε αυτό που περιγράφει. Δηλαδή να κατατεθούν απόψεις, ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει τελικά για τη σύνθεση της νέας Βουλής, δηλαδή στην ουσία εμμέσως αποφασίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Αναθεώρηση θα γίνει και θα είναι δημοκρατική και προοδευτική όχι κουτοπόνηρη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας ότι η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα, ανατρέποντας τη στρατηγική ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ που επεδίωκε τη ματαίωσή της, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεχόταν τον θεσμικό εκβιασμό της αλλαγής του άρθρου 16. Καταλόγισε επίσης τεχνάσματα στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αλλάξει τις θέσεις της στην επόμενη Βουλή που είναι αναθεωρητική.

«Το δίλημμα αυτής της αναθεώρησης είναι αν θα πάμε σε ένα Σύνταγμα ευθύνης, με ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση που προτείνει η ΝΔ, ή σε ένα Σύνταγμα δημαγωγίας, ένα Σύνταγμα εργαλειοποίησης της προεκλογικής αγωνίας και μετεκλογικής απόγνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

«Η πρόταση της ΝΔ προσγειωμένη και ρεαλιστική και αποσκοπεί στην βελτίωση της λειτουργικότητας του τρισυπόστατου κράτους (νομοθετική λειτουργία, εκτελεστική εξουσία και δικαστική), για αποτελεσματικότερη και αξιοκρατικότερη διοίκηση, για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης χωρίς κυβερνητικό έλεγχο στην ηγεσία της δικαιοσύνης και για να υπάρξουν καλύτερες μορφές νομοθέτησης, χωρίς το κατάντημα των επειγόντων νομοσχεδίων και το μπαράζ τροπολογιών», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Σε συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής ανυποληψίας κινήθηκαν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι υπερίσχυσαν στην διαδικασία οι ανοικτοί λογαριασμοί των κομμάτων με το εκλογικό σώμα, οι επιστημονικές προτιμήσεις, οι ιδεοληψίες, τα εσωτερικά θέματα του πολιτικού μας συστήματος.

Σχετικώς με τα άρθρα περί Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όσοι προτείνουν άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εισηγούνται μια αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση και προτείνουν την επαναφορά του διχασμού. «Όχι, λοιπόν, στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι, σε μια λελογισμένη αύξηση των ρυθμιστικών του αρμοδιοτήτων, όπως η διεύρυνση της αρμοδιότητάς του να αναπέμπει σχέδια νόμου και να εκφωνεί διαγγέλματα δίχως προσυπογραφή», σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να προβεί σε μια κατ’ επίφαση Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ριζικές τομές για την ενίσχυση βασικών αρχών, όπως διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο, και των εν γένει βασικών εγγυήσεων τήρησης της συνταγματικής αρχής».

Αποδειχτήκατε ότι είστε πολύ μικροί και θα σας το δείξει ο λαός στις εκλογές, είπε ο εισηγητής της Χ.Α. Χ. Παππάς.

Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τα διαδικαστικά της ψηφοφορίας – Διαφωνία ως προς τη δεσμευτικότητα των προτάσεων για την επόμενη Βουλή

Ομόφωνα τα κόμματα δια των γενικών εισηγητών τους συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα βουλή, ως προς την κατεύθυνση.

Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.

Η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς τη δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.

Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική, συμφωνήθηκε ότι:

  • Θα γίνει μία γενική, με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».
  • Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.
  • Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων.

Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.

Έντονη συζήτηση γίνεται πάντως για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτημα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.

Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.

Η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Έπειτα από περίπου ένα τρίμηνο συζήτησης, ζυμώσεων και συνεδριάσεων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ρίχνονται στη μάχη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειάζονται δύο διαδοχικές συζητήσεις και ψηφοφορίες, με κενό ενός μηνός και, άρα, εντός Μαρτίου θα ακολουθήσει νέος κύκλος συζήτησης και ψήφισης.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρήκαν μόλις επτά σημεία σύγκλισης. Η πλειοψηφία στήριξε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άρθρο 68 για τις Εξεταστικές Επιτροπές που δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να μπορεί να τις συγκροτεί και το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά.

Η ΝΔ από την πλευρά της, στήριξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση:

  • του άρθρου 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, αν και διαφωνούν επί των λεπτομερειών
  • του άρθρου 54 που προβλέπει εκλογή μέχρι πέντε βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες.
  • του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών που καταργεί την αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών
  • του άρθρου 62 για την βουλευτική ασυλία που περιορίζεται μόνο για αδικήματα που σχετίζονται άμεσα με την άσκηση των βουλευτικών και
  • του άρθρου 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές και τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων τους.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, όσες προτάσεις πάρουν 151 ψήφους σε αυτή τη Βουλή, περνάνε για αναθεώρηση στην επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο οπότε θα χρειαστούν 180 ψήφοι. Αντιστρόφως, όσες προτάσεις πάρουν το «πράσινο φως» με 180 ψήφους σε αυτή τη διαδικασία, θα χρειαστούν μόλις 151 ψήφους στην Αναθεωρητική Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στήριξε τις προτάσεις της ΝΔ για αναθεώρηση:

  • του άρθρου 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστήμιων
  • του άρθρου 79 για τη συνταγματική καθιέρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών
  • του άρθρου 103 για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και την αξιολόγηση, και
  • των άρθρων 88 ως 100 που προβλέπουν κατάργηση του δικαιώματος της εκτελεστικής εξουσίας να ορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίζεται πλέον από Ειδική Επιτροπή της Βουλής.

Αντιστοίχως, η ΝΔ δεν στήριξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση:

  • του άρθρου 3 για ουδετερόθρησκο κράτος
  • του άρθρου 44 που δίνει τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
  • του άρθρου 54 για την συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα, και
  • του άρθρου 102 για την κατοχύρωση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόβλεψη για τοπικά δημοψηφίσματα.

Το Σύνταγμα του 1975 με οποίο καθιερώθηκε ως πολίτευμα η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έχει αναθεωρηθεί τρεις φορές: το 1986, το 2001 και το 2008.

Σχετική είδησηΆρχισε η συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος-Θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη (video)

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Κ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Λασκαράτος], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος