Ένα αυστηρό αλλά και ξεκάθαρο πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογό του καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε σε υψηλούς τόνους στα όσα είπε σε συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν περί επικαιροποίησης της συνθήκης της Λωζάνης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν παρουσιάζει κενά είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται επικαιροποίηση. Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε στην πάγια τακτική των προκλήσεων τόσο για το θέμα των μουσουλμάνων της Θράκης όσο και για το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ότι, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση, όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν, χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος  υπογράμμισε  την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  ζήτησε  ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

Στη συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος  στην απάντηση του.

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε θέμα προστασίας Τούρκων ομογενών στη Θράκη. «Είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας» είπε Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Ο  Έλληνας Πρόεδρος, μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Της συνάντησης των δύο προέδρων προηγήθηκε  στην είσοδο του Μεγάρου  θερμή χειραψία  του κ.Ερντογάν με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική Είδηση:

Μοιράσου το άρθρο: