Σκοπιανό: Σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της στηρίζει η Αθήνα (video)

Σύνθετη ονομασία, ενιαία για όλες τις χρήσεις, είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως αποτυπώθηκε στην υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση τάσσεται σταθερά υπέρ της συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ. Ψηλά κρατά τους τόνους η αντιπολίτευση. 

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ. Μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για το ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, “στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι”. Πρόσθεσε επίσης ότι “είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου.

Να περιβληθεί με απόλυτη εμπιστοσύνη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με έμφαση ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε στη συνέχεια.

“Υπάρχουν” -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- “δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

Απαντώντας στο capital.gr σε ερώτηση περί σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: “Επαναλαμβάνετε αυτό το οποίο αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων απομένει να το δούμε. Αν και πρέπει να σας πω, ότι μέσα μου δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας”.

Kυβερνητικά στελέχη επιμένουν και θέτουν το ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης συντάσσεται με τη γραμμή Καραμανλή του 2007 ή με εκείνη του Σαμαρά του 1992.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι “σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ. Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση”.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης είπε στον ΑLPHA 9,89: “Εμείς έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε μια λύση πάνω στην εθνική γραμμή η όποια έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες,και αυτό ξέρετε είναι κάτι στο οποίο θα επιμείνουμε”.

Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι “εμείς έχουμε πει ότι για την ονομασία, αφ’ ης στιγμής διεξάγεται διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του τέλος πάντων, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις”.

Η πολυετής ολιγωρία των ελληνικών Κυβερνήσεων, για το Σκοπιανό, έχει δημιουργήσει ένα αφόρητο εις βάρος της Ελλάδας κλίμα, στη Διεθνή Κοινότητα, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έχει οριστεί συνάντηση του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι, στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη στην έδρα του Οργανισμού.

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στις 17 ή στις 18 Ιανουαρίου να μεταβεί στα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος