Συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε δήλωση του στο Ρέθυμνο, σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία, ο κ. Αραχωβίτης, αναφορικά με τους ΤΟΕΒ ζήτησε να υποβληθούν άμεσα τεχνικά δελτία στο Υπουργείο με καταγραφή των ζημιών και κοστολόγηση αυτών, ώστε το Υπουργείο να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από το εθνικό Π.Δ.Ε. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δηλώνουν στον οικείο Δήμο την απώλεια τω ζώων, η οποία μάλιστα θα διασταυρώνεται από Ειδική Επιτροπή του ΕΛΓΑ, που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό. Για την αποζημίωση φυτικού κεφαλαίου, που εντάσσεται στα ΠΣΕΑ , τόνισε ότι προβλέπεται αποζημίωση πενταετούς διάρκειας τόσο για την απώλεια όσο και για την παραγωγή.

Το πρωί ο Σταύρος Αραχωβίτης επισκέφτηκε τοπικές αγροτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, στο Ηράκλειο, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης και μετά σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών με θέμα τα προβλήματα και το ρόλο τους.

Μια μονάδα καλλιέργειας μανιταριών, δύο συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών και σουλτανίνας, ένα τυποποιητήριο ελαιολάδου, ένα οινοποιείο και μια τυροκομική μονάδα που βρίσκονται στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο, επισκέφθηκε κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Κρήτη ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης. Τόνισε τι πρέπει να ξαναστηθούν οι κατεστραμμένοι συνεταιρισμοί αλλά να στηθούν και ομάδες παραγωγών. Για τους συνεταιρισμένους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για τους συνεταιρισμούς, όπως είπε ο κ. Αραχωβίτης έχεις καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ενώ φέτος, για πρώτη φορά έχει λυθεί το ζήτημα της δακοκτονίας 4 μήνες νωρίτερα, με τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού και τις πιστώσεις.

Πρόκειται για μια παραγωγική περιοχή που ταλανίζεται ακόμα από προβλήματα όπως η άρδευση, αφού το φράγμα της περιοχής δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά και το κόστος παραγωγής που λόγω της θάλασσας που χωρίζει την Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Προφήτη Ηλία, ο κ. Αραχωβίτης πήρε μέρος σε σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα και ο ρόλος των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, ενώ συναντήθηκε και με τη συντονιστική επιτροπή κτηνοτροφικών συλλόγων Κρήτης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: