Υψηλοί παραμένουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης για την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, ενόψει της συζήτησης τη Δευτέρα στη Βουλή και την διαρροή απόρρητων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ. Απάντηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην οποία ξεκαθαρίζει ότι «Ήταν μια καθαρά διακρατική συμφωνία». Ανακοίνωση για το θέμα, από τον Νίκο Κοτζιά όπου γίνεται λόγος για άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους. Παράλληλα, ΕΔΕ για τη διαρροή διέταξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας. Η Ν.Δ εμμένει στην σκληρή «γραμμή» και επικρίνει τον πρόεδρο της Βουλής για απόκρυψη στοιχείων, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Νίκου Βούτση. 

Ο Πάνος Καμμένος απαντώντας στους κυρίους Δημοσχάκη και Κικίλια οι οποίοι έκαναν την ερώτηση, αφού κάνει λόγο για αβάσιμα δημοσιεύματα και ψευδείς πληροφορίες καταθέτει και τα σχετικά έγγραφα και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Ενεκρίθη δε, με τις προβλέψεις των όρων της και από τη Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οι λόγοι για τους οποίους προβήκαμε στη σύναψη την εν λόγω συμφωνίας αναλύθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής όπου και απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ως εκ τούτο δεν ευσταθούν τα περί πολιτικής ευθύνης ενώ γνωρίζεται ότι δεν υφίσταται κανείς απολύτως μεσάζων όπως διατείνεστε στην ερώτησή σας πλην όμως δεν απαγορεύεται στις διακρατικές συμφωνίες εάν η άλλη πλευρά το επιθυμεί να ορίζει εκπρόσωπό της και επίσης δεν απαγορεύεται αυτός να αναγνωρίζεται από εμάς, εφόσον έχει διαπιστωμένα τη σχετική εξουσιοδότηση».

Ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών 

Η γραπτή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά κινείται σε σκληρό τόνο στην οποία γίνεται λόγος για επιχείρηση πώλησης δημοσίων εγγράφων και άθλια κομματικοποίηση του κράτους.

Ολόκληρωση η δήλωση:

«Κάλεσα την αντιπολίτευση να φερθεί σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος και νομιμότητας με νηφαλιότητα, ευθύνη και σοβαρότητα. Και τα τρία τα θεώρησε κίνδυνο για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Της υπενθύμισα ότι ο νόμος απαγορεύει την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων και ακόμη περισσότερο άκρως απόρρητων.

Δήλωσε ότι θεωρεί το νόμο στενό κορσέ για τις επιδιώξεις της. Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σημειώνω, ότι κάθε τέτοιο έγγραφο που δημοσιοποιείται δίνει τη δυνατότητα σε τρίτους να αποκτήσουν στοιχεία για το σύστημα κρυπτογράφησης της χώρας.

Τα κεντρικά ερωτήματα είναι, λοιπόν, απλά: Αποτελεί η παράδοση απόρρητων εγγράφων από δημόσιους λειτουργούς σε τρίτους παρανομία ή όχι; Γίνεται αυτή η παράνομη παράδοση από κομματικές και μόνο φιλοδοξίες ή και με χρηματισμό; Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει η αντιπολίτευση τη δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί να πωλούν δημόσια έγγραφα σε τρίτους;

Είναι φανερό, ότι πριν αποκτήσει η αντιπολίτευση απόρρητα δημόσια έγγραφα, κάποιος που νόμιμα τα κατείχε τους τα παρέδωσε. Και αυτή είναι η πιο άθλια μορφή κομματικοποίησης του κράτους».

Κλιμακώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης η Νέα Δημοκρατία ενόψει τη συζήτησης στη Βουλή

Το θέμα της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία και της εμπλοκής του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου, ανέδειξε στη σημερινή ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Είπε η κ. Σπυράκη: «Ο κ. Τσίπρας θα κληθεί την Δευτέρα στην Βουλή να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: γιατί σε διακρατική συμφωνία υπάρχει μεσάζων, ποιος είναι ο κ. Παπαδόπουλος και ποια είναι η σχέση του με τον κ. Καμμένο, σε ποιες αγοραπωλησίες έχει εμπλακεί. Η ελληνική πλευρά μιλάει για 300.000 βλήματα ενώ οι Σαουδάραβες ενδιαφέρονται μόνο για 100.000 βλήματα. Κατά τον κ. Καμμένο η σύμβαση έχει υπογραφεί, άρα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει εισπράξει 66 εκατομμύρια ευρώ». Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ θα παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν σχέση του κ. Παπαδόπουλου με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Δεν είναι διατεθειμένος ο πρωθυπουργός να δέχεται συκοφαντίες και γραφικότητες»

Το Μέγαρο Μαξίμου σε όλους τους τόνους ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη μιας επιχείριση σπέκουλας, με βασικό στόχο να πληγεί η κυβέρνηση. Αυτό είναι το στίγμα που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου. «Το να ρίχνεις λάσπη για ανύπαρκτα σκάνδαλα μήπως και αλλάξεις τη συζήτηση από τις off shore σε παραδείσιες νήσους είναι θράσος», έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου, Γιάννης Τρουπής, Κώστας Λασκαράτος, Χρύσα Ρουμελιώτη

Μοιράσου το άρθρο: