Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα έχει και πρόβλημα χρηματοδότησης, δανεισμού και τα κόκκινα δάνεια (audio)

Πρέπει μια σοβαρή πολιτεία να αντιμετωπίσει την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος γιατί είμαστε μία τραπεζοκεντρική χώρα, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι, αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα έχει πρόβλημα και στις δύο πλευρές του. Και στη χρηματοδότησή του γιατί έχουν φύγει καταθέσεις τα τελευταία χρόνια ύψους 25 δις την τελευταία 4τραετία, και γιατί δεν μπορούν να βγουν στις αγορές να δανειστούν, ενώ και στο ενεργητικό τους έχουν πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, όπως και στα αποτέλεσμά τους.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η οργανική κερδοφορία φαίνεται να συρρικνώνεται, τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν ακόμη δεν έχουν γίνει, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι υψηλές, το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό, άρα οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις. Επιπλέον πρέπει να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εκτίμησή μου είναι ότι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν είναι 4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δομικό μετασχηματισμό που γίνεται παγκοσμίως.

Επί  των ημερών της ΝΔ δεν ήταν ειδυλλιακή η εικόνα, δήλωσε ο κ. ΣταΪκούρας, αλλά προσπαθήσαμε και σταθεροποιήσαμε την κατάσταση. Έκτοτε έφυγαν πολλές καταθέσεις, οι τράπεζες δεν μπορούν να βγουν και να δανειστούν και τα κόκκινα δάνεια έχουν παραμείνει ως πρόβλημα όπως ήταν και το 2014, στο ίδιο ύψος, αν και ο κ. Δραγασάκης έλεγε ότι έως το τέλος του ’15 θα έχουν λύσει το πρόβλημα.

Σήμερα πια συζητάμε για τα κόκκινα δάνεια δυστυχώς δύο διαφορετικά σχήματα ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένα είναι αυτό που προτείνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και φαίνεται να υποστηρίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση και περιλαμβάνει εγγυήσεις και ένα άλλο σχήμα πιο ριζικής αντιμετώπισης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η ΝΔ απέναντι σε αυτές τις λύσεις τοποθετείται με όρους κόστους- οφέλους, να τα σταθμίσουμε με κριτήριο τα προτάγματα αυτών που εμπλέκονται με το τραπεζικό σύστημα. Αυτοί είναι οι καταθέτες, οι  δανειολήπτες, οι μέτοχοι και οι φορολογούμενοι. 

Εάν οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχει ο κίνδυνος της 4ης ανακεφαλαιοποίησης αν και προσωπικά εκτιμώ ότι τελικά θα αποφευχθεί. Με κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να επιστρέψει ένα μέρος των καταθέσεων, να υπάρξει χαμηλότερη χρηματοδότηση της χώρας άρα και του τραπεζικού συστήματος και επιπλέον έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι οφειλές στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα, βγάζοντας έξω τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε αυτούς που δεν χρωστούν σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Σχετικά με την πρώτη κατοικία και τις οικογένειες που έχουν εγκλωβιστεί στο νόμο Κατσέλη, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «θέλουμε να υπάρξει διάκριση μεταξύ αυτών που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, έχουν μόνον την κύρια κατοικία, αυτών που έχουν την κύρια κατοικία και άλλα περιουσιακά στοιχεία, και την κατηγορία αυτών που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Συμφωνούμε βεβαίως ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, πρέπει όμως τα κριτήρια που διέπουν αυτή τη ρύθμιση να προστατεύουν τους έχοντες ανάγκη και μοναδική πρώτη κατοικία, τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, να βγάζει εκτός τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να δώσουμε σημασία σε αυτούς που δεν χρωστούν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα θεσπίσουμε το γραφείο πίστης που θα δίνει την ευχέρεια να βοηθήσει τον πολίτη να του κάνει καλύτερες ρυθμίσεις, να δώσει χαμηλότερα δάνεια κλπ».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος