Σταθόπουλος: Θετική κίνηση τα όσα ανακοίνωσαν Τσίπρας και Ιερώνυμος (audio)

Τα όσα ανακοίνωσαν οι κύριοι Τσίπρας και Ιερώνυμος είναι μια θετική κίνηση γιατί πρέπει να ξεκινήσει μια καινούργια περίοδος στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας με νέο καθορισμό, με διάκριση αρμοδιοτήτων. Ο ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας  έχει μερικά σημαντικά σημεία προς την κατεύθυνση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και την αυτοτέλεια των δύο μερών.

Αλλά όμως, τόνισε, πρέπει να εγκριθεί από τα ανώτατα όργανα των δύο μερών, δεν αρκούν οι δηλώσεις των κυρίων Τσίπρα και Ιερώνυμου, πρέπει να το εγκρίνει η Βουλή των Ελλήνων και από την πλευρά της Εκκλησίας η Ιερά Σύνοδος. Επιπλέον πρέπει να συμπληρωθεί αυτή η συμφωνία και να περιλαμβάνει όχι μόνον τα οικονομικά και τα περιουσιακά, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν. Πρέπει να προβλέψουν ότι, με αμοιβαίο σεβασμό αναγνωρίζουν και σέβονται την αυτοτέλεια του καθενός που δεν αποκλείει τη συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων.

Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε ότι στο άρθρο 3 του Συντάγματος προτείνεται από την κυβέρνηση να ξεκινάει με μια διάταξη που θα λέει ότι το κράτος έχει ουδετερότητα θρησκευτική, και αυτή η γενική διακήρυξη είναι πολύ σημαντική προς την κατεύθυνση των διακριτών ρόλων. Όμως αυτό πρέπει να τηρείται με συνέπεια και να μην υπονομεύεται από τη συνέχεια του άρθρου 3, που αφορά στα εσωτερικά θέματα της εκκλησίας.

Τόνισε ακόμα ότι διοικητικά η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ενιαία και διαφωνεί με τη θέση ορισμένων ότι οι μισές μητροπόλεις της Ελλάδος, των λεγόμενων Νέων Χωρών ανήκουν στο Πατριαρχείο.  Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος λέει σαφώς ότι η εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτοκέφαλη και απαρτίζεται από 85 Μητροπόλεις στο σύνολό της. Τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη και το Άγιο Όρος υπάγονται διοικητικά στο Πατριαρχείο.  Οι κληρικοί των εκκλησιών αυτών, θα πρέπει να περιληφθούν στη συμφωνία και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπογράψουν και οι δικοί τους εκπρόσωποι.

Το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε ένα τρίπτυχο πράξεων. Στην κοινή συμφωνία που είναι η αφετηρία και μετά πράξεις που χρειάζονται να εκδοθούν από την Εκκλησία και νόμοι του Κράτους.

Ως προς την διαχείριση και αξιοποίηση των αμφισβητούμενων ακινήτων, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών περιοχών, αλλά και ακινήτων, κάποια εκ των οποίων,  διεκδικούνται από την Εκκλησία. Η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει ότι η Εκκλησία παραιτείται από την διεκδίκηση αυτών των ακινήτων. Αυτό  πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη, γιατί είναι ένας συμβιβασμός γιατί εάν δεν είναι έγκυρη η παραίτηση, μπορεί να αμφισβητηθεί  δικαστικά. Και ναι μεν παραιτείται η Εκκλησία από την ιδιοκτησία, αλλά θα συμμετέχει σε ό,τι αποφέρει η κοινή διαχείριση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος