ΣτΕ: «Παγώνει» η υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες μόνο για τους δικαστές

Με σημερινή προσωρινή διαταγή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου «πάγωσε» την νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για τις δηλώσεις του πόθεν έσχες, μόνο όμως ως προς τους δικαστές και εισαγγελείς (εν ενεργεία και συνταξιούχους).
Δεν μπορεί κάποιος να διαφεύγει της δηλώσεως που ισχύει για όλους. Καλό θα είναι και οι δικαστές να προστατεύουν αυτήν τη γενική αρχή γιατί έτσι εμπεδώνεται αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας στους πολίτες“, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. “Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν”, σχολίασε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. “Συνεχίζουν να εκτίθενται και έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών“, πρόσθεσε.

Η προσωρινή διαταγή δόθηκε από τον κ. Σακελλαρίου που επικαλέστηκε δύο Συνταγματικούς λόγους:

«α) η συγκρότηση του οργάνου, στο οποίο υποβάλλονται οι προαναφερθείσες δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των δηλώσεων αυτών, αντίκειται στα άρθρα 26 και 87 του Συντάγματος και
β) ρυθμίσεις των νόμων που προβλέπουν την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων αντίκεινται σε συνταγματικές διατάξεις».

Στο ΣτΕ προσέφυγαν σήμερα το πρωί όλες οι δικαστικές Ενώσεις, εκτός αυτής των μελών του ΣτΕ και ζητούσαν από τον κ. Σακελλαρίου την έκδοση προσωρινής διαταγής και την έκδοση αναστολής κατά της χθεσινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών.

Μετά την απόφαση αναστολής, τέσσερις Ενώσεις (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας και Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρουν:

«Δεν δεσμευόμαστε, αναφορικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων για τα έτη 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016), από την προθεσμία η οποία θα έληγε αύριο (21/10/2017) γιατί: α) η Πολιτεία δεν συμμορφώθηκε με το δεδικασμένο που απορρέει από την 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το επιφορτισμένο με τον έλεγχο των δηλώσεων όργανο, το οποίο πρέπει να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών (3) ανωτάτων δικαστηρίων και σήμερα δεν υπάρχει και β) όπως συνάγεται από την αρχή της χρηστής διοίκησης, εφόσον καλούμαστε να υποβάλλουμε δηλώσεις στη βάση ενός νέου πλαισίου ενόψει της ως άνω απόφασης του ΣτΕ, είναι υποχρεωτική για τη Διοίκηση η χορήγηση εύλογης προθεσμίας όχι μόνο στους δικαστικούς λειτουργούς αλλά σε όλους τους υπόχρεους.

“Διαμαρτυρόμαστε για την προαναφερόμενη πρακτική, που δεν συνάδει με τη λειτουργία των συνταγματικών (άρθ. 26 Σ.) εξουσιών και παραβιάζει κάθε έννοια καλής πίστης και χρηστής διοίκησης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Σχετική είδηση:ΣτΕ: Αντισυνταγματικές διατάξεις για τo ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες» – Αντιδράσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος