Στενότερη συνεργασία για την εφαρμογή της συμφωνίας με Τουρκία ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από Γιούνκερ και Μέρκελ (video)

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το προσφυγικό, με φόντο το διχαστικό κλίμα λόγω της στάσης ανατολικοευρωπαϊκών κρατών-μελών της ΕΕ, βρέθηκαν επί τάπητος στην τετραμερή συνάντηση Γιούνκερ, Τσίπρα, Μέρκελ και Μπορίσοφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού. Όπως μεταδίδει για την ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Φασουλάς, ο Πρωθυπουργός ζήτησε στήριξη και στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ ενημέρωσε για τις διαδικασίες αποσυμφόρησης των νησιών κι έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου.

Παράλληλα, ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στήριξη που είχε από Γερμανία, Βουλγαρία και Κομισιόν σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Άγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκαν για παροχή περισσότερης βοήθειας για τον έλεγχο των ελληνικών και βουλγαρικών συνόρων, σε τεχνικό επίπεδο.

Η τετραμερής

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, συμφωνήθηκε στον απόηχο της πρότασης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ περί κατάργησης της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων, ως μέτρο “διχαστικό και αναποτελεσματικό”.

Η θέση του Τουσκ προκαλεί ρήγμα μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να τη χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και να υποστηρίζει ότι «υπονομεύει έναν από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου, της αρχής της αλληλεγγύης».

Αντίθετα, άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία που μάχεται κατά της αρχής των ποσοστώσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της από την αλλαγή κατεύθυνσης του Ντόναλντ Τουσκ. Ο επικεφαλής των συντηρητικών της Αυστρίας (OVP), νικητής των βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τουσκ «έχει δίκιο να λέει πως οι αναγκαστικές ποσοστώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λειτούργησαν».

Οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χθες ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτο το σημείωμα του Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι “όχι μόνο δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ, καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης”. Ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι “για την Ελλάδα το σημαντικό δεν είναι κάποιες δυνάμεις να φιλοξενήσουν 200 ή και 1.000 άτομα, αλλά ότι επιμένουν να υπονομεύουν τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ”, ξεκαθαρίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί αλλαγή των ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων”.

Ενδεικτικά, η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέρει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες αντιμετώπισαν με οργή την άρνηση ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουγγαρία, να υποδεχθούν πρόσφυγες βάσει των ποσοστώσεων «Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν είναι ντροπή» φέρεται να δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η μεταρρύθμιση

Παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τέθηκαν οι βάσεις για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ αναμένεται συμβιβασμός μέχρι τον Ιούνιο του 2018 για αλλαγή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας, δημιουργία  θέσης Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και σύσταση  Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την ατζέντα για την “κοινωνική Ευρώπη στην πράξη”.

Η πρόταση υποστηρίχθηκε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και την Πορτογαλία.

Η PESCO

“Καλή είδηση ​​για τους συμμάχους και κακή για τους εχθρούς”, χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τουσκ τη συμφωνία PESCO («μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία») στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ 25 χωρών της ΕΕ για κοινές στρατιωτικές αποστολές, ανταλλαγή πληροφοριών, πόρων και χρηματοδότησης.

Η αμυντική φιλοδοξία 10 ετών, ήταν η “Ωραία Κοιμωμένη της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2007″, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η συμφωνία προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, περισσότερες αμυντικές δαπάνες και δίκαιη κατανομή των βαρών”.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να παρουσιάσουν αποτελέσματα όσον αφορά τα εθνικά τους σχέδια εφαρμογής, ενώ παράλληλα ζητά να συνεχιστούν οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας και να εγκριθεί ταχέως, εντός του 2018, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, αρκετά έγκαιρα ώστε να χρηματοδοτηθούν τα πρώτα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτων το 2019.

Παράταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Την έγκρισή τους για παράταση έξι μηνών για τις οικονομικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εμπλοκής της στην σύρραξη στην Ουκρανία, έδωσαν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος