Στη Ν. Υόρκη ο Πρωθυπουργός-Θα μιλήσει για την Ειρήνη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (video)

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει από σήμερα και για 5 μέρες, μπαράζ επαφών με σημαντικούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Στο επίκεντρο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα, θα βρεθούν η οικονομία, η Συμφωνία των Πρεσπών, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συνομιλιών με εκπροσώπους κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα της οικονομίας και οι δυνατότητές της για πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

“Η Ελλάδα γίνεται μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων στις προκλήσεις της οικονομίας, της μετανάστευσης και της περιφερειακής σταθερότητας”, είναι το μήνυμα που θα στείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τσίπρας θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: την πρώτη, στη Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και τη δεύτερη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας»

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις.

Επιστροφή στην ανάπτυξη, προστασία των πιο ευάλωτων, προσφυγικό, πρωτοβουλίες εμπέδωσης σχέσων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναδείξει:

  • Την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων.
  • Τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς.
  • Την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές.
  • Τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία
  • Τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων.

Κυπριακό, προσφυγικό, συμφωνία των Πρεσπών, στη συνάντηση με Γκουτέρες

Για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, θα συνομιλήσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Διμερείς σχέσεις, Αιγαίο, Κυπριακό, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ευρωτουρκικές σχέσεις, στη συνάντηση με Ερντογάν

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σειρά επαφών με κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ

Έντονο ενδιαφέρον αναφορικά και με τα ζητήματα της οικονομίας έχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Δεδομένου, όπως υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, ότι πραγματοποιείται «σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της, βρίσκει το βηματισμό της εκτός των μνημονίων, έχοντας μάλιστα και μία ουσιαστική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά και συνεχίζει την ατζέντα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, «κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος».

Σημειώνουν επίσης πως στις επαφές του πρωθυπουργού είναι δεδομένο ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των επενδύσεων. Επισημαίνουν ότι οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά τη ΔΕΘ, στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της 83ης έκθεσης, με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων. Επισημαίνουν ακόμη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ΗΠΑ και έμπρακτα όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναδείχθηκε και από την παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, στην «WELT AM SONNTAG»: Ή θα δουλέψουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, ή θα δημιουργήσουμε φραγμούς φόβου και μίσους

Η 70η επέτειος της WELT AM SONNTAG έρχεται σε μια σημαντική ιστορική στιγμή, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή δημοσιογραφία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όταν εκδόθηκε το πρώτο φύλλο το 1948, η Γερμανία και ο γερμανικός λαός βίωναν εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.

Ήταν καιροί, κατά τους οποίους ο γερμανικός λαός, με διορατικότητα και σκληρή δουλειά, και μέσα από μια δύσκολη διαδικασία περισυλλογής, κατάφερε να ανορθώσει τη χώρα του μετά τον άνευ προηγουμένου τρόμο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ευρώπη, όπως και η Γερμανία, προσπαθούσαν να γιατρέψουν τις πληγές τους, ενώ παρέμεναν και οι δυο διαιρεμένες υπό το βάρος του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτό το φόντο γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, εμφορούμενη προπάντων από τη συλλογική υπόσχεση να μη συνεχιστεί η διάσπαση της Ευρώπης. Γι’ αυτό η ανοικοδόμηση και τελικά η επανένωση της Γερμανίας αποτέλεσαν ουσιώδες συστατικό στοιχείο για το μέλλον της Ευρώπης.

Το όραμα γι’ αυτό το μέλλον βασίστηκε στην κοινή ανάπτυξη και ευημερία, και δεν άφησε περιθώρια να εξαπλωθούν ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία στην Ευρώπη. Στόχος ήταν ένα μέλλον της κοινής προόδου για τις κοινωνίες της Ευρώπης. Αλλά η ιστορία αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι μικρή η απόσταση ανάμεσα σε ένα ευοίωνο μέλλον και σε μια καταστροφική επιστροφή στο παρελθόν.

Η Ευρώπη, αφού αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική και προσφυγική κρίση, τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την έξοδο ενός σημαντικού μέλους της ΕΕ, βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις – αποφάσεις με βαρυσήμαντες συνέπειες για το μέλλον της ηπείρου.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με θεμελιώδη ζητήματα.

Ή θα δουλέψουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, θα βρούμε μια κοινή βάση, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δράσουμε αποφασιστικά κατά της κλιματικής αλλαγής. Ή θα δημιουργήσουμε φραγμούς φόβου και μίσους, θα χτίσουμε τείχη και φράχτες ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας και θα χωριστούμε στον έντιμο Βορρά και στον ανεύθυνο Νότο.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, η Γερμανία και η Ελλάδα έγιναν σύμμαχοι και εταίροι. Οι Έλληνες και οι Γερμανοί κατορθώσαμε να γιατρέψουμε πληγές και να ξαναφτιάξουμε μια σχέση, που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ήλθαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στη Γερμανία, για να φτιάξουν μια καινούρια ζωή και δουλεύοντας πλάι στους Γερμανούς να γίνουν κομμάτι της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης.

Τα τελευταία χρόνια, με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, πολλές φωνές πολιτικών στη Γερμανία άρχισαν να προσπαθούν να αφυπνίσουν έναν τεχνητό διχασμό ανάμεσα στις χώρες και στους πολίτες μας, κάνοντας την Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρωζώνης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διδαχτούν από αυτήν την εμπειρία όλοι οι Ευρωπαίοι. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοιες διχαστικές φωνές, ιδιαίτερα μέσω των ΜΜΕ, να κερδίσουν ως προς αυτό το πάνω χέρι μεταξύ των λαών μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η προσπάθεια να διχαστούμε και να επιστρέψουμε στους φόβους και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος έχει αποτύχει.

Γιατί από το 2015 και μετά η Ελλάδα έχει αποδείξει αναμφίβολα ότι είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια στροφή, να ξαναδώσει ώθηση στην οικονομία της και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών του ελληνικού λαού και της πολιτικής βούλησης μιας κυβέρνησης, που δεν έχει καμία σχέση με το διεφθαρμένο status quo ante της πολιτικής και της οικονομίας, που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας. Σήμερα οι Έλληνες είναι ενωμένοι στην επιθυμία τους να κλείσουν την κακή διαχείριση του παρελθόντος στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Το διατηρούμενο comeback της Ελλάδας είναι μια καλή είδηση για τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί, εκτός από την οικονομική ανάκαμψη, η Ελλάδα διαδραματίζει έναν καίριο γεωπολιτικό ρόλο. Η χώρα μας είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, όπως απέδειξε μόλις πρόσφατα η συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Με την Καγκελάριο Μέρκελ συνεργαστήκαμε στενά για την αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων. Από κοινού εργαστήκαμε για έναν αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, αν δούμε τις λαϊκιστικές δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της με την προώθηση του εθνικισμού και του ρατσισμού στις κοινωνίες μας. Αυτές οι προσπάθειες ανήκουν σε ένα παρελθόν, στην επιστροφή του οποίου θα πρέπει να αντισταθεί αποφασιστικά κάθε Ευρωπαίος.

Κάθε επέτειος – και η 70η της WELT AM SONNTAG δεν αποτελεί εξαίρεση – είναι και μια ευκαιρία να τεθούν τα πράγματα στη σωστή προοπτική. Είναι μια ευκαιρία να διδαχτούμε τόσο από τους σκληρότερους αγώνες μας όσο και από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας. Και τα ΜΜΕ, ειδικά εκείνα που όπως η WELT AM SONNTAG έχουν μακρά ιστορία, έχουν αποστολή να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο.

Πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, προκειμένου να εργαστούμε για τις καλύτερες λύσεις στις κοινές ευρωπαϊκές μας προκλήσεις.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Προσφυγικό, Κυπριακό και προσέλκυση επενδύσεων-Το πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα στη Ν. Υόρκη (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος