Στις 16:00 ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Στο ίδιο τραπέζι θα βρεθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Ντουσκ όπως βεβαίως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ.

Κορυφή της ατζέντας, η ονομασία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει τη θέση στους συνομιλητές του, ό,τι απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση του ζητήματος της ονομασίας, είναι η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, μία αλλαγή που δεν θα προσδιορίζεται στο μέλλον αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Παράλληλα, αυτό που τονίζουν με κάθε αφορμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πως δεν πρόκειται να δεχθούν λύση σε δόσεις, μία συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωσή τους για το μέλλον.

Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, έχουν προγραμματιστεί δύο διμερείς επαφές, η μία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπόϊκο Μπορίσοφ και η δεύτερη με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντολ.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τρουπής

Μοιράσου το άρθρο: