Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 (video)

Με ορίζοντα το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που αποτελεί κομβική ημερομηνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, που θα εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές τη Δευτέρα και ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα τροφοδοτηθούν από την προβλεπόμενη περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, ρυθμοί ανάπτυξης από 1,8 έως 2,4%, ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας, 32.760 προσλήψεις στο Δημόσιο έναντι κατά τι λιγότερων αποχωρήσεων, και δημοσιονομικό χώρο για μείωση της φορολογίας και κοινωνικές δράσεις, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022.

Αποτυπώνονται επίσης τα ψηφισμένα αντίμετρα, που αφορούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ από το 2020, καθώς και του φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Στο πολυνομοσχέδιο, που αποτελείται από 121 άρθρα, δίνεται έμφαση στα εργασιακά, προβλέποντας μεταξύ άλλων, ενίσχυση της μεσολάβησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, φοροαπαλλαγές για εργοδότες που θα εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας, επίδομα στέγασης για την πρώτη κατοικία από το 2019, κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε νέες μικρές επιχειρήσεις να υπαχθούν στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

Επίσης, απλοποιείται η διαδικασία για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τη ρύθμιση να αφορά πλέον περισσότερες επιχειρήσεις, οι 120 δόσεις επεκτείνονται και στα χρέη του 2017, και αυξάνεται το ύψος των οφειλών που ρυθμίζονται, ενώ στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προωθείται η επιτάχυνση των προβλεπόμενων διαδικασιών και η αποτρεπτική λειτουργία του πλαισίου για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με άλλη διάταξη, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπαίνει ως εγγυητής μέχρι του ποσού των 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που το Δημόσιο δεν καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο του 3ου προγράμματος, ενώ η ρύθμιση για την αναπροσαρμογή του  ΕΝΦΙΑ αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας.

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος – Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση διαμηνύει πως κλείνει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και επαναλαμβάνει ότι η μοναδική βιώσιμη και κοινωνικά επιβεβλημένη λύση είναι η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Στο επίκεντρο τώρα οι αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αμέσως μετά η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει έπειτα από σκληρές προσπάθειες την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο μετά και τις αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» σημειώνουν.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της ΝΔ μιλούν για de facto 4ο μνημόνιο. Ο μύθος της δήθεν καθαρής εξόδου κατέρρευσε, επισημαίνουν, και το νέο μνημόνιο δημιουργεί πολλές νέες υποχρεώσεις, αλλά χωρίς νέα χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα  το νέο Πολυνομοσχέδιο σύμφωνα με την ΝΔ  περιλαμβάνει:

-Νέα μέτρα 5,1 δις ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από σήμερα.  Από 1/1/19 κάθε συνταξιούχος θα χάσει από μια έως τρεις συντάξεις και κάθε χαμηλόμισθος ένα μηνιάτικο.
-Υπερβολικά και αχρείαστα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.
-Αναιμική ανάπτυξη που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας.
-Το δημόσιο χρέος αντί να κουρευτεί, μεγαλώνει.
-Η δημόσια περιουσία μπαίνει υποθήκη.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο, σύμφωνα με την ΝΔ, τη δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Αυτή η εγγύηση παρέχεται μέσω του Υπερταμείου που δημιουργήθηκε  το 2016.

Σε ανακοίνωσή τους η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κάνουν λόγο για δυσθεώρητα υπερπλεονάσματα, δήμευση της δημόσιας περιουσίας και όλων των αποθεματικών όλων των φορέων του δημοσίου.

«Πρόκειται για την επιτομή μιας υποταγμένης διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε μνημόνιο διαρκείας με περικοπή κοινωνικών δαπανών – συντάξεων – μείωση αφορολόγητου συνολικού ύψους 5,1 δις, με στόχο να φτάσουμε το 2022 στο υπερπλεόνασμα του 5,1% του ΑΕΠ  δηλαδή 11 δις με προσδοκούμενη ανάπτυξη 1,8%, που ως συνήθως καταλήγει στο μισό» σημειώνουν, προσθέτοντας ότι η απαίτηση των δανειστών για υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας «γίνεται πράξη με την τροποποίηση του 3ου μνημονίου, ενώ το σάρωμα των αποθεματικών θα λειτουργήσει προσωρινά – και ως τις εκλογές- ως μηχανισμός υποστήριξης του ψευδεπίγραφου αφηγήματος της καθαρής εξόδου».

Το πολυνομοσχέδιο  είναι ένα επικαιροποιημένο μνημόνιο που διατηρεί εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους και νέα μέτρα-φωτιά, σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος