Αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας πρόβαλε η ΔΗΣΥ, με την έναρξη στην Ολομέλεια, της σχετική συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη. Το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.Αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο έλαβε χώρα στη Βουλή σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν υπερπλεονάσματα με το Μεσοπρόθεσμο, ούτε μέρισμα εκ των υστέρων, αλλά δημοσιονομικός χώρος που θα ξοδεύεται εκ των προτέρων είπε ο Ε. Τσακαλώτος, που είχε ακούσει νωρίτερα τον κ. Βενιζέλο να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιφέρει την βαριά και «βαβυλώνεια» αιχμαλωσία των υπερπλεονασμάτων, έναντι των εταίρων που «δεν μας παίρνουν στα σοβαρά ως διαπραγματευτή για τα μέτρα για το χρέος». Εμείς δεν φέραμε το ΔΝΤ. Εσείς το φέρατε το ΔΝΤ. Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ. Όταν γίναμε εμείς κυβέρνηση ήταν ήδη στο Πρόγραμμα, είπε ο υπουργός Οικονομικών στις επικρίσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος αναφερόμενος στο Μακεδονικό σχολίασε: «Δεν τολμώ να πιστέψω ότι μπορεί η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο να συνδέεται με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που δεσμεύουν τη χώρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι «μετά από  8 χρόνια, η χώρα το 2017 βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ». Επίσης το 2016 και το 2017 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική οικονομική ιστορία η χώρα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος 3,6 δισ. ευρώ που θα αξιοποιηθεί για μόνιμες φορολογικές μειώσεις.

Τις αντιρρήσεις αντισυνταγματικότητας στήριξε η αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, πάντως, δια των εκπροσώπων του, χαρακτήρισε υποκριτική τη συζήτηση, επικαλούμενο σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο περιέχει θετικά μέτρα και η ελπίδα άρχισε να φαίνεται.
Από τη ΝΔ ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιική νομιμοποίηση να προχωρήσει στο Μεσοπρόσθεσμο 2019-2020 καθώς οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο δεν ήταν στο τρίο μνημόνιο .

Από το ΔΗΣΥ, ο εισηγητής Γιάννης Κουτσούκος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος ενώ εκτίμησε ότι στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται περικοπές 5,2 δισ ευρώ και εδράζονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο

Στοιχεία για τις αμοιβές στελεχών του Υπερταμείου επικαλέστηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως την ίδια ώρα που βάζει ενέχυρο υπέρ τρόικας κρατική περιουσία αξίας 25 δισ. ευρώ, φροντίζει να χρυσοπληρώνει τα golden boys και girls που διόρισε στο Υπερταμείο με εξωφρενικές αμοιβές.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμανε πως «η πειθαρχία και η σφαγή του λαού» θα συνεχιστεί. Ως προς το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου είπε ότι τα μέτρα της τετραετίας 2019-2022 θα οδηγήσουν σε σωρευτική απώλεια ύψους 18,5 δισ. ευρώ για τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ με τα λεγόμενα αντίμετρα, τα οποία εμφανίζονται μειωμένα κατά 5,5 δισ. ευρώ οι λιγότερο φτωχοί θα πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους.

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης της χώρας στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε πως ψηφίζουμε άρον- άρον το νομοσχέδιο μετά από απαίτηση των Βρυξελλών». Οφείλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά δεν θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα των μικροομολογιούχων που έχασαν από το PSI περίπου 2 δις ευρώ, λέγοντας πως η πολιτεία κλείνει τα αυτιά της, σε ανθρώπους που έχασαν τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής. Δεν υπάρχει ανάπτυξη, είπε ο κ. Λεβέντης, αντίθετα όπως είπε, υπάρχει η νοοτροπία του νεκροταφείου, δεν υπάρχουν πλέον βιομηχανικές ζώνες.

Υπάρχει πρώτη φορά ανάπτυξη, τόνισε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε για τους τόκους υπερημερίας ότι το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πού επιτρέπεται η αναδρομικότητα και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην ευνοηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αν και μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, επισήμανε ότι το δικαστήριο είναι εκείνο που κρίνει αν κάποιος πρέπει να προστατευθεί βάσει των διατάξεων για τα «κόκκινα δάνεια» και το δικαστήριο κρίνει αν κάποιος δανειολήπτης δεν χρειάζεται να προστατευθεί και άρα πρέπει να καταβάλει τους τόκους για το δάνειο του.

Αυτές τις μέρες στη Βουλή ακούμε δύο ψεύδη που δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Ότι δημιουργούμε κράτος επιδομάτων, όχι εργασίας, ανάπτυξης και επενδύσεων και επίσης ότι κόβουμε επιδόματα. ‘Ενα από τα δύο ισχύει, ή κόβουμε ή δίνουμε επιδόματα, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι τρομοκρατεί τον λαό με ψέματα.

«Με τη νέα ρύθμιση μπορούν να καλυφθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από την παραβατική συμπεριφορά των οδηγών ενοικιαζόμενων οχημάτων και ταυτόχρονα να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες τουριστικής κίνησης τους 4 μήνες της θερινής περιόδου». Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αιτιολογώντας την τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με την οποία συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 219Α του νόμου 4512/2018, σχετικά με την εκμίσθωση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Υγείας, ψηφίζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αυτός ο ενιαίος κανονισμός παροχών που περιγράφει το πώς διανέμει ο ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. στους ιδιώτες παρόχους και τα 900.000.000, πλην φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία, τι παροχές καλύπτει, τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος ,ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μοιράσου το άρθρο: