Στην ολομέλεια προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο – Αντιπαράθεση για τις ΔΕΚΟ (Live)

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κύρωση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το βράδυ, από την Ολομέλεια.

Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή τις εργασίες της Ολομέλειας

Η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης, ενώ αργά το μεσημέρι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς, οι οποίοι προέρχονται από τους Οικολόγους Πράσινους, γνωστοποίησαν ότι θα ψηφίσουν τελικά υπέρ του άρθρου που προβλέπει τη μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Οπως ανέφεραν ύστερα από συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση που θα παραπέμπει στο Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να παραμείνουν οι εταιρείες ύδρευσης στον έλεγχο του Δημοσίου.

Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι το νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας.

Εν τω μεταξύ, τη νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολυνομοσχέδιο.

Η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο Υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», δηλαδή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ακόμη στην αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι «η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου» από αυτές.

Αντιπαράθεση για το υπερταμείο

Οι διατάξεις με τις οποίες μια δεύτερη ομάδα δημοσίων επιχειρήσεων μεταβιβάζεται στην ΕΔΗΣ, την Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, το λεγόμενο υπερταμείο αποτελούν και σήμερα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Οι έξι ΔΕΚΟ που μεταβιβάζονται στο υπερταμείο είναι οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ.

Η αρχή έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να λέει για τη ΝΔ ότι όποια πέτρα και να σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω.

Με σφοδρότητα απάντησε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτονται σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο δημόσιος διάλογος λόγω των αλλαγών στα μέσα ενημέρωσης έχει κατακλυστεί από απόλυτα ψεύδη τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για εκτελεστές συμβολαίων της διαπλοκής απέναντι στη δημοκρατία.

Η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το δημόσιο χάνει την περιουσία του. Δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και δεν αποτελούν εγγύηση έναντι των δανείων της χώρας, ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Η κυβέρνηση, ως καλός συνεχιστής, ξεθεμελιώνει όσα δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα τις αντιγράφει και στην πρακτική με τα επείγοντα και τα κατεπείγοντα», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε την κυβέρνηση θεραπαινίδα ενός συστήματος που παράγει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία.

«Έχουμε μια κυβέρνηση σούπερ μάρκετ που πουλάει σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ό,τι θέλουν να ακούσουν και τελικά ψηφίζει τα πάντα συντεταγμένα», ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

«Η κυβέρνηση εκχωρεί ρεύμα και νερό στους διεθνείς τοκογλύφους», είπε ο βουλευτής της ΧΑ Ε. Καρακώστας .

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαπέλυσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης ο οποίος σημείωσε πως όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών συνιστούν τουλάχιστον ομολογία ότι όταν ο ίδιος φύγει από την καρέκλα του όλα είναι ανοιχτά να ιδιωτικοποιηθούν.

Η κυβέρνηση έχει ξεπουλάει τα πάντα, κατήγγειλε από την πλευρά του, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση, έχει αποδείξει ότι όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει» και συνέχισε: «Αεροδρόμια, Τράπεζες, εκτάσεις φιλέτα, όπως το Ελληνικό, ακτές, νερά, φυσικό αέριο και όλα αυτά, για ένα κομμάτι ψωμί και για να προσπαθήσει να παραμείνει κυβέρνηση για ένα μικρό διάστημα».

«Παρακαλούμε κρατείστε γερά, βάλτε κόκκινες γραμμές, σκίστε τα μνημόνια, κάντε ακόμη ένα αντάρτικο, αλλά τουλάχιστον κρατείστε την ονομασία Ελληνικό για να θυμόμαστε ότι κάποτε η Ελλάδα ανήκε στους Έλληνες. Να μας πείτε αν έχουν μείνει περιουσιακά στοιχεία στο κράτος, να ξέρει ο ελληνικός λαός σε ποιον δρόμο να περπατάει», σημείωσε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων.

«Η Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασης», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ιδιωτικοποιήσει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Η Ν.Δ. μπορεί αν θέλει να το κάνει», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση των εταιρειών που εντάσσονται σε αυτό (…) Η μεταφορά εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ιδιωτικοποίηση, ενώ στο υπερταμείο σημαίνει αξιοποίηση σε βάθος 30ετίας», είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και φοροεπιδρομή, μίλησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την αντίθεσή της εξέφρασε και η ΑΔΕΔΥ. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αξιών και το μεγαλύτερο ξεπούλημα εθνικού πλούτου στα χρονικά της χώρας μας, το οποίο, μάλιστα, κατευθύνει τους πιο στρατηγικούς και ζωτικούς τομείς-κλειδιά του τόπου στους ιδιώτες», τονίζεται στην ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση καλώντας σε Παλλαϊκό Συλλαλητήριο σήμερα στις 6:00μμ στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος