Τη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εξέφρασαν η Φεντερίκα Μογκερίνι και η Άγκελα Μέρκελ, στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Το Σκοπιανό απασχόλησε και τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τη γερμανίδα καγκελάριο, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γειτονικής χώρας, για να βρεθεί λύση.

Τα κρίσιμα ζητήματα, εθνικά και εξωτερικής πολιτικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός. Σαφή μηνύματα για τα ευρωτουρκικά, έχει εκπέμψει η τετραμερής συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Μπορίσοφ, Γιούνκερ. Συμφωνήθηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία είναι αποτελεσματική στο μεταναστευτικό και πρέπει να διαφυλαχθεί, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι για να συνεχίσει να είναι αποτελεσματική απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο, και την Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι η στήριξη σε αυτή την ελληνική θέση είναι σαφής και δεδομένη.

Στο επίκεντρο της κατ΄ιδίαν συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ, το πρωί, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς για μια σταθερή βιώσιμη, αμοιβαία, αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό, για όλες τις χρήσεις erga omnes. Και από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την ηγεσία της γείτονος χώρας, ώστε να υπάρξει λύση.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τη Φεντερίκα Μογκερίνι η επικεφαλής της ευρ. διπλωματίας, δήλωσε τη σαφή στήριξη της στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες όπω και ο Γιούνκερ επισήμανε ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική τους είναι η επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν και αυτό αφορά βεβαίως και τα Σκόπια και τα Τίρανα ενώ χαρακτήρισε τη Ελλάδα “χώρα κλειδί” για την Ε.Ε. στην περιοχή.

Μοιράσου το άρθρο: