Στις Επιτροπές το Πολυνομοσχέδιο- Ευ.Τσακαλώτος: Περισσότερα τα θετικά από τα αρνητικά (video)

Άρχισε την Τετάρτη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια την Δευτέρα. Απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του επείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι θεσμοί πρέπει να έχουν ως την Τρίτη ψηφισμένο το νομοσχέδιο ώστε να κάνουν την εισήγησή τους ενόψει του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά έχουμε και πλήρη επίγνωση ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο νομοσχέδιο, για το οποίο δεν χωράει αμφισβήτηση ότι υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά στοιχεία» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

«Είναι ένα νομοσχέδιο που δείχνει, όχι μόνο ότι η κυβέρνηση έχει ένα αφήγημα για την έξοδο από το μνημόνιο 2018, αλλά και ότι ήδη έχει αρχίσει μια ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε επειδή είμαστε υποχρεωμένοι και στο τι κάνουμε γιατί αυτές είναι οι ανάγκες της οικονομίας ή της κοινωνίας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα και δεν έχετε δει τίποτα ακόμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την απαρτία, όταν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για κήρυξη απεργίας. «Νομίζω πως μπορεί να γίνει κατανοητό, ότι δεν είναι κάτι αυτό που θα το επιλέγαμε. Δεν είναι θετικό μέτρο. Ούτε και θα δεχόμασταν αυτό που προτείνει η ΝΔ για την κήρυξη της απεργίας» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε, ότι στη διαπραγμάτευση, ειδικά με το ΔΝΤ, υπήρχαν τρεις πυλώνες για τα εργασιακά -οι συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος- και μόνο η συγκεκριμένη προωθούμενη διάταξη πέρασε τελικά στο νομοσχέδιο.

Για τις διατάξεις που αναφέρονται στους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο, αλλά δεν έχουν βάση όλα όσα ακούγονται για την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τους πλειστηριασμούς. «Τα κριτήρια που έχει η ΑΑΔΕ παραμένουν αμετάβλητα, δεν αλλάζει ούτε η στρατηγική της ΑΑΔΕ, δεν ισχύει η σπέκουλα από εφημερίδες. Εκείνο που γίνεται με τις νέες διατάξεις, είναι πως ό,τι γινόταν με φυσικό τρόπο, τώρα θα γίνεται με ηλεκτρονικό» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας στη κριτική για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής μίλησε για παραφιλολογία που ακούγεται, και αντέτεινε ότι αυτό που επιδιώκεται με τη νέα διάταξη, είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχος αλλά και καλύτερο τίμημα στο πλειστηριασμό.

«Θέλουμε να ελέγχονται οι πλειστηριασμοί από τραμπούκους, όπως γινόταν στο παρελθόν και να χάνονται οι περιουσίες των πολιτών για ένα κομμάτι ψωμί, ή να διασφαλίσουμε τον έλεγχο και την διαφάνεια και να υπάρχει καλύτερο πλειστηρίασμα;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επίσης ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση που θα ορίζει ως ελάχιστη αμοιβή για τον Διαμεσολαβητή τα 150 ευρώ αντί τα 250 που προβλέπει η αρχική διάταξη, και έκανε λόγο για αόριστη ρητορική φόβου και τρόμου από ορισμένες πλευρές.

«H ισονομία και η προστασία του παιδιού είναι η πολιτική μας’, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, αναφερόμενη στις ρυθμίσεις για την παροχή επιδομάτων, και απαντώντας στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης «περί αναδιανομής της φτώχειας», έκανε λόγο για αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά 260 εκ. ευρώ, γεγονός που αίρει τέτοιες αιτιάσεις.

Είπε πως άλλαξαν τα «οικονομικά περιθώρια» της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας, που είναι και η πιο αδύναμη, έναντι των άλλων δύο εισοδηματικών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν περισσότεροι δικαιούχοι από ό,τι μέχρι σήμερα σε αυτήν.

«Φτιάξαμε ένα σύστημα με κανόνες για όλους, χωρίς αυθαιρεσίες, γιατί το προηγούμενο ήταν αυθαίρετο και βόλευε, αφού με λίγα λεφτά δινόταν στη μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα – στους τρίτεκνους και πολύτεκνους – που είναι 100.000 από τις συνολικά 800.000 οικογένειες που παίρνουν τα προνοιακά-οικογενειακά επιδόματα» ανέφερε η κ. Φωτίου λέγοντας πως το σύστημα να γίνεται πια «δίκαιο και καθαρό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επί 40 χρόνια κατάφεραν να κυρώσουν μόλις το 0,8% των δασικών χαρτών της χώρας. Τρία κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Οικολόγοι Πράσινοι, μέσα σε ένα χρόνο κύρωσαν το 32% των δασικών χαρτών της χώρας, είπε ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ήθελε το Κτηματολόγιο εταιρεία προς πώληση.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μπαξενάκης κατά την τοποθέτησή του επί των θεμάτων της αρμοδιότητάς του στο πολυνομοσχέδιο είπε ότι «δεν θα υπάρξει μαζική συγχώνευση σχολικών μονάδων, ούτε πρόκειται να γίνει ό,τι έγινε επί των ημερών της κ. Διαμαντοπούλου και του κ. Αρβανιτόπουλου, που έκλειναν σε μια νύχτα σχολεία, και όλη αυτή η κινδυνολογία των προηγούμενων μηνών, πέφτει στο κενό».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη απαντώντας στις επικρίσεις είπε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειωθούν σταδιακά οι θέσεις των συμβασιούχων και να μετατραπούν σε θέσεις μόνιμες. «Όλα προχωρούν με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και με διαφάνεια και όχι στη λογική προηγούμενων κυβερνήσεων που τη μια μέρα γραφόσουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την άλλη γινόσουν δημόσιος υπάλληλος», είπε.

Σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση

«Το πολυνομοσχέδιο είναι ένα μείγμα μνημονιακών δεσμεύσεων, αριστερών ιδεοληψιών και οδυνηρών διαψεύσεων για πολλές κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες, στις οποίες μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση έκλεινε το μάτι» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει διατάξεις που είναι ορισμός της πρόχειρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά η χώρα χρειάζεται μια πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο ειδικός αγορητής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ πλήρη αναξιοπιστία λόγων ως αντιπολίτευση και έργων ως κυβέρνηση, ενώ στρεφόμενος κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον ρώτησε πώς αισθάνεται που, από την πλατεία Συντάγματος με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κατρούγκαλο, τώρα «τα υπογράφει όλα».

Σχετικώς με τις απεργίες, ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ είπε, ότι κάνει αυτό που ούτε η ΝΔ έκανε και σήμερα το «κάνουν μαζί».

«Επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη, χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης» κατήγγειλε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι η επίθεση αυτή συντελείται στο όνομα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κέρδους.

Ιδιαίτερα για την διάταξη για την απεργία, είπε ότι είναι η υπονομευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό κίνημα. «Tο ζήτημα αποτελούσε διακαή πόθο των βιομηχάνων, διακαή πόθο των τραπεζιτών, διακαή πόθο του ΣΕΒ» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προσθέσει ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί».

Για τη ΝΔ είπε ότι «είναι αποκαλυπτική η στάση της, η οποία θα ψηφίσει αυτή τη διάταξη με χέρια και με πόδια, αλλά και οι υποκριτικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία και τώρα λέει να κάνουμε διάλογο και να δούμε…να δούμε δηλαδή πώς θα υπονομεύσουμε το δικαίωμα στην απεργία» σχολίασε.

Στα βήματα που έγιναν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, κυρίως για το χρέος, την ανεργία, τους μισθούς, τις συντάξεις και την άμβλυνση της φτώχειας, αναφέρθηκε εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο ειδικός αγορητής, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Κοιτάμε τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Γίνονται συμβιβασμοί, αλλά αυτή η κυβέρνηση, όταν υποχρεώθηκε στο τρίτο μνημόνιο πήγε σε εκλογές», ανέφερε ο κ. Παπαχριστόπουλος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως κάνει ότι δεν βλέπει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, «λες κι ήταν αόρατες».

Να δοθεί έμφαση στην δημογραφική πολιτική, ζήτησε εκ μέρους του Ποταμιού, ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αιτήθηκε αλλαγές στις διατάξεις για τα οικογενειακά επιδόματα, ώστε να υποστηριχθούν οι πολύτεκνες οικογένειες.

Για το θέμα της απαρτίας για απόφαση απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού τόνισε πως απαιτείται εξορθολογισμός του πλαισίου για τις απεργίες και οι εργαζόμενοι πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο να μετέχουν στην διαδικασία λήψης απόφασης απεργίας.

«Το 2018 είναι το έτος που όλοι οι Έλληνες θα καταθέσουν μία ή δύο συντάξεις ή έναν μισθό από τους πρόσθετους φόρους και τις εισφορές. Η αρχή έγινε με τον Προϋπολογισμό, η συνέχεια έρχεται με τα 50 αυτά προαπαιτούμενα και βέβαια έπεται συνέχεια με αυτά που είναι σε εκκρεμότητα και η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί» είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που έκανε πράξη τα συσσίτια, τους μποναμάδες, τα κουπόνια και τους μισθούς των 375 ευρώ και πρόσθεσε πως «ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν δεν εφαρμόστηκε τέτοιο εκτεταμένο πρόγραμμα φτωχοποίησης τόσων ομάδων του πληθυσμού και όλης της μεσαίας τάξης».

Αντιδράσεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για τη διαδικασία του επείγοντος. Οι θεσμοί πρέπει το αργότερο Τρίτη να έχουν στα χέρια τους ψηφισμένο το νομοσχέδιο, ώστε να κάνουν την εισήγησή τους ενόψει του Eurogroup, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μεταξύ των επίμαχων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των 400 άρθρων είναι οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, η διενέργεια αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων από τις 21 Φεβρουαρίου, η προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία με το 50% συν ένα των μελών των γενικών συνελεύσεων, η απενεργοποίηση του ΦΠΑ για αδικήματα φοροδιαφυγής, η σύσταση νέου σώματος ελεγκτών οικονομικού εγκλήματος, η χορήγηση αδειών για καζίνο σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Φλώρινα και η μεταβίβαση 14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος