“Στο κέντρο της Ευρώπης ο πολίτης”-Το μήνυμα Κοτζιά στη σύνοδο V4B4 (video)

Το μέλλον της Ε.Ε. και η διεύρυνσή της, με έμφαση στα ζητήματα ενέργειας, βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, οκτώ χωρών του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων, που ξεκίνησε στο Σούνιο. Στην ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο όραμα για μία νέα Ευρώπη, η οποία στο κέντρο της θα έχει τον πολίτη και θα μάχεται κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Κομβικό σημείο, κατά τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών είναι ο συντονισμός και η συνεργασία για την υπέρβαση των δυσκολιών της προσφυγικής κρίσης. Στο πλαίσιο της συνόδου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, όπου θα τεθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

“Η ΕΕ δεν μπορεί να υπογραμμίζει την ανάγκη των μνημονίων, των κυρώσεων, των μέτρων, όπως το εμπάργκο, έναντι τρίτων, και να υποβαθμίζει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις ίδιες συνθήκες για την υλοποίηση θεμελιακών αξιών, όπως ελευθερίες, δημοκρατία, δικαιώματα, ιεραρχία του κανόνα δικαίου και της δικαιότητας” επισήμανε ο Ν. Κοτζιάς .

Η Ευρώπη “είναι ένα κέντρο που δημοκρατικά πρέπει συνεχώς να διεκδικεί μια καλύτερη θέση στον κόσμο της εποχής μας, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών της σε έναν κόσμο που αλλάζει. Να τη διασφαλίζει στο εσωτερικό της, στα σύνορα και στον περίγυρο της. Να διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία και την ασφάλεια ως προς την απασχόληση. Την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης και της εκτεταμένης εφαρμογής των νέων τεχνολογιών για το μετασχηματισμό της σε μια δημοκρατική, ασφαλή και δίκαια ψηφιακή ΕΕ”, επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

“Ανησυχούμε ότι, αν δεν προωθηθούν όλα αυτά, κινδυνεύει η ΕΕ από μια πλούσια περιοχή να μετασχηματιστεί σε μια περιοχή παρακμής”, είπε, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ενότητάς της η οποία όμως “δεν μπορεί να είναι προϊόν υποταγής των μικρότερων στους ισχυρότερους, ούτε αγνόησης των εθνικών παραδόσεων και των επιθυμιών των πολιτών της”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προέταξε τη σημασία περισσότερου και πιο οργανωμένου διάλογου με τους πολίτες ενώ, ως προς τις αιτίες των κρίσεων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο Ν. Κοτζιάς  ενώ προειδοποίησε ότι “η ΕΕ κινδυνεύει να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας”.

Π. Σγιάρτο:”Μόνον τα ισχυρά εθνικά κράτη μπορούν να στηρίξουν διεύρυνση της Ευρώπης”

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι έως τώρα συζητήσεις για το μέλλον της Ε.Ε, επικεντρώνονται αποκλειστικά στο περιβάλλον της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα για τη μετανάστευση, ο κ. Σιγιάρτο επανέλαβε τη θέση πως “με τις παραχωρήσεις που κάνει έναντι των μεταναστευτικών ροών η Ε.Ε απεμπολούνται τα ευρωπαϊκά ζητήματα και τα δικαιώματα των χωρών”, προσθέτοντας πως θα πρέπει να θεωρείται εθνικό δικαίωμα η προστασία των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία αντιδρούν σθεναρά στις ποσοστώσεις για τον καταμερισμό των προσφύγων στην Ε.Ε.

Αναφερόμενος στην αρχή της αλληλεγγύης που θα πρέπει να διέπει την Ε.Ε, τόνισε: «Βλέπουμε δυνατές χώρες να επιτίθενται σε δύο χώρες, την Πολωνία και την Ουγγαρία, και να τις βασανίζουν έτσι ώστε να αποδεχθούν μη ρεαλιστικές θέσεις», που εκπορεύονται μόνον από τους δυνατούς της Ε.Ε και αγνοούν την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών.

Στο Σούνιο, θα βρεθούν ως παρατηρητές και οι υπουργοί Εξωτερικών υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης) καθώς και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Σλοβενία και η Κύπρος.

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της ΕΕ είτε υποψήφια που η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη/μέλη της Ευρώπης”, δήλωσε εξάλλου ο Νίκος Κοτζιάς.

Οι “8” υπουργοί Εξωτερικών -των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας)-, στη 2η Υπουργική Συνάντηση “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus” επικεντρώνονται στο μέλλον της ΕΕ με νέες προσεγγίσεις και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων.

Η όποια αναφορά στο μέλλον τους από μέρους των βαλκανικών κρατών που διεκδικούν την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι ταυτόσημη με την όποια αναφορά στην ιδέα της Ευρώπης, τόνισε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ,

Ο υπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ιδιαίτερα πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες της περιοχής να διεκδικήσουν κάτι στις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρχει μία ενιαία φωνή και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ή τουλάχιστον να προσπαθούν. “Μπορεί να είσαι σκληρός διαπραγματευτής αλλά είσαι καλός οικοδεσπότης”, τόνισε χαριτολογώντας ο κ. Ντιμιτρόφ απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Ντιμιτρόφ κάλεσε τις χώρες των Βαλκανίων να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ισχυρή διακυβέρνηση, επεσήμανε την αποφασιστική θέση της περιοχής για το περιβάλλον της Ευρώπης και απέστειλε το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για στερέωση της ίδιας της Ευρώπης, εάν δεν υπάρχουν στέρεα Βαλκάνια.

Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη 2η Υπουργική Συνάντηση “Visegrad-4 plus Balkan-4 plus” που πραγματοποιείται στο Σούνιο, είναι υπέρ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το ζήτημα είναι πώς αυτή η διαδικασία θα είναι αμοιβαίως επωφελής, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και αναφερόμενος στην παρούσα συνάντηση είπε ότι επιτέλους έχουμε κάποιον που εκφράζει τη γειτονιά, πρέπει κανείς να βασίζεται στους γείτονές του.

Στο σημείο αυτό ο Αλβανός ΥΠΕΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης που συμφωνήθηκε 15 χρόνια πριν, τονίζοντας πως ακόμα απολαμβάνουμε τους καρπούς της, όπως η απελευθέρωση της βίζας, κοινοτικά προγράμματα κ.α

Καταληκτικά, ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε πως πέραν της ευθυγράμμισης με τις πολιτικές της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζονται και οι ευρωπαϊκές αξίες.

Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ.

Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το μείζον θέμα της Ενέργειας.

Η 1η Υπουργική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Δεκέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή των “8” και ορισμένων παρατηρητών από τα δυτικά Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ:Δημήτρης Θωμάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος