Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάρει μέρος τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. περιλαμβάνονται ζητήματα για την οικονομία και το μέλλον της Ευρωζώνης, η ευρωπαϊκή στάση στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.

Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να θέσει το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα αναφερθεί και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειές της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Στο πλαίσιο αυτό θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Bloomberg: Η ΕΕ θα καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο,  Αιγαίο

Πάντως, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που έχει στην κατοχή του το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος και να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» αναφέρεται στο έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:

Πέμπτη 22 Μαρτίου:

  • 13.30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • 15.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • 20.30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου:

  • 10.00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50)
  • 12.30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

Μοιράσου το άρθρο: