Στον άξονα των συμφωνηθέντων της 6ης Νοεμβρίου το ν/σ για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας (video)

Αγκάθι στο διάλογο των δύο πλευρών παραμένει το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των κληρικών. Η Ιεραρχία θέλει να παραμείνουν στο δημόσιο, με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Πυρά κατά της συμφωνίας εξακολουθεί να εξαπολύει η αντιπολίτευση. Στον άξονα των συμφωνηθέντων της 6ης Νοεμβρίου μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου θα κινείται το νομοσχέδιο που θα εκπονήσει η κυβέρνηση ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει πως, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα το θέσει σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα: “Το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο και στον Πρωθυπουργό και ότι στην τελική έκβαση της προσυμφωνίας θα υλοποιηθούν οι όροι που έχουν τεθεί.

Η απόφαση της Ιεραρχίας αλλά και το “θέλω” του εφημεριακού κλήρου θα βρουν ανταπόκριση εκ μέρους της κυβερνήσεως έτσι ώστε να εκπληρωθεί το αίτημά τους στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο να μην καταργηθεί η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα του εφημεριακού κλήρου, αλλά να κατοχυρωθούν τα εργασιακά του δικαιώματα, όπως στο παρελθόν, ανέφεραν εκκλησιαστικοί κύκλοι.

“Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε δεν είναι σωστή. Πρώτη φορά που θεσμικά κατοχυρώνεται η υποχρέωση του κράτους, με δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι η μισθοδοσία κατοχυρώνεται μέσα από διαδικασίες πραγματικές και όχι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα ένα ερμαφρόδιτο καθεστώς”, σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Γιώργος Τσόγκας.

Αντιδράσεις πάντως προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η προσυμφωνία.

“Η προσυμφωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο προκάλεσε εμφύλιο πόλεμο στην Εκκλησία. Διότι ο σκοπός του κ. Τσίπρα δεν είναι να ενώνει, αλλά να διχάζει. Επί της ουσίας, η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την Εκκλησία, στηρίζει τη συμφωνία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι απολύτως αντίθετη στην απόλυση 10.000 ιερέων”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία αποσκοπεί στο παγκάρι του ενός και στις κάλπες του άλλου και νομίζω ότι είναι μια συμφωνία που δεν θα προχωρήσει. Εξάλλου δεν έγινε με όρους διαλόγου”,τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

“Εμείς θεωρούμε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν επιλύονται βασικά ζητήματα, τα οποία είναι υπερώριμα ως αιτήματα για επίλυση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρομαι στο διαχωρισμό του κράτους απ’ την εκκλησία”, τόνιζει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Παραμένω επιφυλακτικός σε σχέση με το αν υπάρχει στοιχειώδες τοπίο συνεννόησης. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει. Η ιεραρχία είναι σαφής επί του θέματος”, εκτιμά ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σπύρος Λυκούδης.

“Αν δεν κάνει πίσω και να πει ότι παρασύρθηκε, με συγχωρείτε, έκανα λάθος, αν δεν το κάνει αυτό ο Αρχιεπίσκοπος, θα κινδυνεύσει η Αρχιεπισκοπή του”, τόνισε ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος