Στον Γαβρόγλου το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τα ΑΕΙ- Τι προβλέπει- Αντιδράσεις

Στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, παραδόθηκε την Τετάρτη το πόρισμα της Επιτροπής για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα Πανεπιστήμια στην οποία προεδρεύει ο Νίκος Παρασκευόπουλος και αφορά στη βία στα ΑΕΙ.

Το πόρισμα, απεστάλη στα Πανεπιστήμια προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Κατά τις εργασίες της Επιτροπής έγινε εκτενώς λόγος για την ανάπτυξη παραβατικών φαινομένων στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Έγινε δεκτό ότι το Πανεπιστήμιο, παρότι δεν είναι στεγανό απέναντι στο κοινωνικό περιβάλλον, δεν αποτελεί χώρο άσκησης επικίνδυνων δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό ακριβώς είναι βάσιμο το αίτημα για μειωμένη παραβατικότητα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πόρισμα της Επιτροπής

Το πόρισμα προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, της παραβατικότητας και των καταλήψεων.

Για τις καταλήψεις προτείνει τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής διαπραγμάτευσης σε κάθε ΑΕΙ με τους φοιτητές που προβαίνουν σε καταλήψεις.
Ναι στα πάρτι μέσα στις σχολές, λέει η επιτροπή αλλά σε νέους χώρους και υπό την εποπτεία των φοιτητών.

Στις  καταλήψεις, προτείνεται η παραχώρηση ειδικών χώρων που θα λειτουργούν ως στέκια στους καταληψίες.

Για το θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών εισηγείται:

-Μαθήματα και μεταπτυχιακά με αντικείμενο τις εξαρτήσεις.

-Δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών ψυχοκοινωνικής στήριξης σε όλα τα ΑΕΙ και street work με εξειδικευμένες ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Αντιδράσεις

«Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», έγραψε στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αποκαλυπτικές της αυταρχικής της αντίληψης για τη δημόσια εκπαίδευση», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιδράσεις της ΝΔ για το πόρισμα της “Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια”.

  • Για άγνοια της κατάστασης που επικρατεί στα ΑΕΙ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, αναφορικά με τις προτάσεις της Επιτροπής Παρασκευόπουλου.

    «Όσα προτείνει για τις καταλήψεις ο κ. Παρασκευόπουλος δείχνουν πως δεν έχει επαφή με το τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια με το θέμα της βίας. Εκτός πραγματικότητας για ακόμη μια φορά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης σε ανάρτηση στα social media.

  • Mε δηκτικό τρόπο, λέγοντας συγκεκριμένα «Πλάκα με κάνεις;», ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε το πόρισμα της Επιτροπής υπό τον Νίκο Παρασκευόπουλο για την κατάσταση στα ΑΕΙ.

    Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού στο πόρισμα αναφέρονται:
    «-Να φύγουν τα ΑΤΜ από τα Πανεπιστήμια για να μην τα σπάνε.- Να μην πολεμάμε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουμε καταστάσεις ανομίας (sic).
    – Να δίνουμε υποκατάστατα ναρκωτικών για να μη γίνεται διακίνηση.
    – Να δημιουργηθεί Μόνιμη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για αυτούς που κάνουν καταλήψεις με φθορές ή μη- Να μη δέρνουν καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.
    – Να φωτίσουμε τους χώρους με λάμπες που δεν σπάνε.
    – Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής με ευθύνη των σχολών, εκ περιτροπής».

    Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε εάν αναμένεται τίποτα καλύτερο και συμπλήρωσε το σχόλιο που είχε κάνει τον περασμένο Ιανουάριο προς τον υπουργό Παιδείας “πλάκα με κάνεις”.

    Η απάντηση Παρασκευόπουλου

    Σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο  βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος τονίζει τα ακόλουθα:
    -“Το πόρισμα είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας μιας δωδεκαμελούς επιτροπής εξειδικευμένων μελών (πανεπιστημιακών, εισαγγελικών λειτουργών, αστυνομικών κα) που εργάστηκαν συντονισμένα και μεθοδικά κατά τη διάρκεια των τακτικών ή διευρυμένων συσκέψεων της Επιτροπής.
    – Στην Επιτροπή κλήθηκαν και συμμετείχαν διατυπώνοντας τις θέσεις τους και τα προβλήματα στους πανεπιστημιακούς χώρους όλοι οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα, η Αστυνομία και η Εισαγγελία. Οι θέσεις τους διατυπώθηκαν εγγράφως και περιλαμβάνονται αναλυτικά και στο σύνολό τους στα πρακτικά του πορίσματος, τα οποία και δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
    -Στο πόρισμα ενσωματώνονται εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής (για θέματα όπως η εγκληματικότητα, οι καταλήψεις, τα ναρκωτικά), ενώ στο τέλος συνοπτικά διατυπώνονται προτάσεις της Επιτροπής. Η επιλεκτική και αποσπασματική προβολή κάποιων εκ των θέσεων των εισηγητών με τρόπο στρεβλό δεν απηχεί ούτε την πραγματικότητα των προτάσεων, ούτε σε καμία περίπτωση συνάδει με τις τελικές προτάσεις. Συνιστά απλά και μόνο προπαγανδιστική επικοινωνιακή πολιτική που αποσκοπεί στην στοχοποίηση κάθε προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων στους πανεπιστημιακούς χώρους.
    -Το πόρισμα που παραδόθηκε στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα σταλεί στα Πανεπιστήμια και σε κάθε συναρμόδιο φορέα, προκειμένου να διασφαλίζεται η καθολικότητα της αποδοχής όλων των εμπλεκομένων. Οι όποιες προτάσεις τους ή και επισημάνσεις τους θα ληφθούν υπόψη στην τελική διατύπωση.
    -Η ευκολία απαξίωσης και άσκησης αβάσιμης και κακόβουλης κριτικής που στερείται λογικών επιχειρημάτων, και στηρίζεται σε ανυπόστατα επιχειρήματα, «φανταστικά» σενάρια και εμπλουτίζεται με σωρεία ύβρεων και συκοφαντιών ούτε απασχόλησαν, ούτε θα απασχολήσουν το έργο της Επιτροπής”. καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.

    Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος