To σύνθημα για την έναρξη μίας άτυπης και μακράς προεκλογικής περιόδου –όποτε και να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές- έδωσαν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις ομιλίες τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Ο πρωθυπουργός από το κατάμεστο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της συμπρωτεύουσας έστειλε σαφές μήνυμα ότι πατριωτισμός είναι να αγαπάς τη δική σου πατρίδα και όχι να μισείς άλλες πατρίδες.

«Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Άλλο ο αγνός πατριωτισμός και άλλο η πατριδοκαπηλία, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι η ΝΔ δε θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, και τόνισε «Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε να ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μέιζον εθνικό πρόβλημα.Κατηγορώ ότι ο κ. Τσίπρας είπε ναι εκεί που έξι πρωθυπουργοί -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς είπαν όχι: στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας.  Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι και σήμερα ακόμα προσβάλλει τον πατριωτισμό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που βρίσκονται απέναντι στην συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τους ακροδεξιούς και εθνικιστές»

«Δεν πουλάει η Αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Μακεδονίας. Αυτό κάνει η Αριστερά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν θα επιτρέψουμε όμως σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη δική μας παράταξη. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι μετατρέπει την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα.

«Τον ακούει όλη η Ελλάδα να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής. Τον ακούει δηλαδή να ξεπλένει Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις.Μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια».

«Έτσι, που να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, και να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Έκκληση στους πολίτες «να μην σαγηνευτούν από τις σειρήνες του ανέξοδου εθνικισμού. Να βρεθούν απέναντι σε όσους καπηλεύονται τα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα. Να μην ταυτιστούν με το μαύρο» έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε «Μην αφήσετε να αμαυρωθεί ο γνήσιος πατριωτισμός μας και να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο διχασμό πάνω στο δικό του εθνικό ναυάγιο».

Πολιτικές αντιδράσεις

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Οι χθεσινές ομιλίες των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι ο δρόμος είναι ένας για τον τόπο. Μέτωπο κατά του λαϊκισμού και της συντήρησης που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου» σχολίασε ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, Σταμάτης Μαλέλης.

«Καμιά εμπιστοσύνη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ. Ο λαός δεν χρειάζεται να ψάχνει τις μεταξύ τους διαφορές» σημείωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «όσοι δεν δίνουν το όνομα της Μακεδονίας αγαπάνε την Ελλάδα και απλά ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του τη μισούν, όσο για τον κ.Μητσοτάκη μη διαρρηγνύει τα ιμάτιά του υπέρ της Μακεδονίας, γιατί ο ίδιος, το καταπίνει το όνομα».

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

Μοιράσου το άρθρο: