Ο πολιτικός κόσμος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ενώπιον ιστορικών αποφάσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών θα εισαχθεί για συζήτηση πρώτα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια για κύρωση. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να μη διαπράξουν στρατηγικό λάθος σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα εθνικής σημασίας, ενώ το Μαξίμου καταλογίζει υποκριτική στάση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ΝΔ αντιτείνει ότι αν ψηφιστεί η συμφωνία, το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ γίνεται υποχρέωση ανεπιστρεπτί για την Ελλάδα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτερα κομματικά στελέχη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι, και όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ Γιάννης Φασουλάς η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- ή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, κατά τη διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και στην Ολομέλεια, «θα υπάρξει άπλετος χρόνος ώστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε» και πως «όλα αυτά που ακούγονται είναι περί όνου σκιάς».

Το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν θα επιλέξει διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Την Κυριακή θα δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, ώστε να ενημερωθεί μέχρι και ο τελευταίος πολίτης για όλες τις πτυχές της.

Σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου σημειώνει: «Μιας και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης αναζητούν ευφάνταστα σενάρια για να δικαιολογήσουν την υποκριτική στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών, ας κάνουν έναν κόπο να εξηγήσουν την ανακοίνωση του εθνικιστικού VMRO.

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί δήθεν «μακεδονική εθνότητα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική ταυτότητα».

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «παραχωρεί μακεδονική γλώσσα». Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία διαγράφει τη «μακεδονική γλώσσα».

Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «ταπεινωτική» για την Ελλάδα. Το VMRO ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία είναι «ταπεινωτική» για την πΓΔΜ.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μία, μοναδική και ομολογουμένως πικρή αλήθεια: Ότι τουλάχιστον το VMRO είναι ειλικρινές και όντως κατά της σύνθετης ονομασίας, σε αντίθεση με τον ίδιο που μετά και τη ρηματική διακοίνωση της πΓΔΜ, η οποία σκορπά στους πέντε ανέμους τους ισχυρισμούς του για εθνότητα και γλώσσα, ψάχνει απελπισμένα δικαιολογίες και ψέματα της ύστατης στιγμής.

ΝΔ και VMRO είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αυτού της πατριδοκαπηλίας» καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διαμόρφωσε ένα καθαρό πολιτικό τοπίο ορίζοντα, και πέρα από την ψηφοφορία που επίκειται για τη συμφωνία των Πρεσπών, η Κυβέρνηση έχει πια ελεύθερο τον δρόμο για να ολοκληρώσει το συνολικό έργο της» δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα», σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019.

«Ο κ. Μητσοτάκης υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, αρνούμενος να προσέλθει σε ένα debate για τις Πρέσπες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». O βασικός λόγος που αρνείται είναι ότι «θα μείνει γυμνή η τεράστια υποκρισία με την οποία χειρίζεται όλο αυτό το διάστημα η Νέα Δημοκρατία το θέμα. Δεν θεωρώ ότι αυτή η επιμονή θα αντέξει μέχρι το τέλος». Ο κόσμος βγάζει τα συμπεράσματά του, σημείωσε ο κ. Παππάς.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ επεσήμανε επίσης ότι: «Η πολιτική τομή και εξήγησε: «Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων και η αντιπολίτευση παρακολουθεί αμήχανη. Φαίνεται ότι θα πάρουμε την πλειοψηφία και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και θα διευρύνουμε την πλειοψηφία μας και στα θετικά μέτρα τα οποία πρόκειται να έρθουν. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι Πρέσπες θα φτιάξουμε ευρύτερες πλειοψηφίες από τα θετικά μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας τον Οκτώβριο».

Η ανακοίνωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής για τις άμεσες περοτεραιότητες, μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνουν οι εκλογές:

«Στο χρόνο που απομένει μέχρι τη συνταγματικά προβλεπόμενη λήξη της θητείας της, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, με την οποία θα τεθούν σε νέες, ειλικρινείς βάσεις οι σχέσεις της με την Πολιτεία. Και, φυσικά, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών, όπως και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων αγαθών».

Η ΝΔ αξιολογεί αρνητικά τη ρηματική διακοίνωση

Ως στοιχείο που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την συμφωνία των Πρεσπών αξιολογούν την ρηματική διακοίνωση στην αξιωματική αντιπολίτευση, επιμένοντας ιδιαίτερα στην εκτίμηση πως μέχρι σήμερα με βάση την συμφωνία, η Ελλάδα είχε αναγνωρίσει για πρώτη φορά στην Ιστορία της «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό», αναφέρουν πηγές της ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές απαντούν στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τη ρηματική διακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η γλώσσα που αναγνωρίζεται στο γειτονικό κράτος δεν είναι «μακεδονική» αλλά νοτιοσλαβική, καθώς και ότι διευκρινίζεται επαρκώς ότι ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα.

Σε ό,τι αφορά στη γλώσσα, στην ΝΔ τονίζουν πως όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. «Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία», πηγές της ΝΔ.

Αντίστοιχα όσον αφορά στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα, οι ίδιες πηγές απαντούν πως «εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό».
Όσον αφορά στη διεξαγωγή ντιμπέιτ η ΝΔ τονίζει ότι «αν ο κ.Τσίπρας βιάζεται για debate ας προκηρύξει εκλογές» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους».

Φ. Γεννηματά: Δεν ζητώ πειθαρχία, ζητώ υπευθυνότητα

Η Κ.Ο ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει ενιαία, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. ‘Οπως είπε περιμένει από όλα τα στελέχη να συνεκτιμήσουν τα δεδομένα, και πρόσθεσε ότι «η συνείδηση βουλευτών και στελεχών είναι σημαντικότερα από την πειθαρχία». Η κα Γεννηματά μίλησε για συνέπειες σε όσους διαφοροποιηθούν στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν έρθει στο Κοινοβούλιο προς κύρωση.

Τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγή, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε καλωσορίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως άλλωστε έκανε και η Σοσιαλιστική Διεθνής. Την άποψη αυτή την επαναλαμβάνει και τώρα σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που θα δημοσιευθεί αύριο. Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι αν πορευθούμε προς τις εκλογές σε κλίμα διχασμού θα είναι καταστροφή.

Ψήφο κατά συνείδηση αποφάσισαν στο ΠΟΤΑΜΙ

Ψήφο κατά συνείδηση στη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών αποφασίστηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Ποταμιού.
Προς το «ναι» κλίνουν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Οι κύριοι Αμυράς και Ψαριανός, ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», αλλά διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν από την ΚΟ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA χαρακτήρισε λογική λύση τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι :«Είμαι αντίθετος με τον Τσίπρα, αλλά είναι λογική λύση οι Πρέσπες».

Όταν ρωτήθηκε για τη χθεσινή απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι δεν κοιτάζει την πολιτική του επιβίωση αλλά την πατρίδα, τους Έλληνες, την κοινωνία, την οικονομία. «Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι σκέφτομαι την καρέκλα μου. Παραμένω στο Ποτάμι και ξέρω ότι επιλογές που κάνω μικραίνουν το Ποτάμι. Επιλέγω το πατριωτικό και όχι το κομματικό καθήκον».

«Το βασικό που πρέπει να σκεφτουμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι σχεδόν όλος ο κόσμος αναγνωρίζει τους γείτονές μας ως Μακεδονία. Έχουμε την ευκαιρία να την προσδιορίσουμε ως Βόρεια Μακεδονία. Πρέπει να αρπάξουμε αυτήν την ευκαιρία», ανέφερε.»Φανερές είναι οι πιέσεις εκ μέρους της ΝΔ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Η ΝΔ δεν ξέρει ότι έχουν τοιχοκολληθεί αφίσες βουλευτών με την κατηγορία «προδότες», αναρωτήθηκε για να απαντήσει: Το ξέρει και συναινεί, δηλαδή το γνωρίζει και δεν το καταδικάζει. Προς τιμήν του ο κ, Μητσοτάκης το διαχώρισε μιλώντας στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης θέτοντας ως ερώτημα «τι θα κάνει η ΝΔ αν αύριο είναι κυβέρνηση ως προς τη συγκεκριμένη Συμφωνία.»
Δηλώνοντας «φανατικά υπέρ της Συμφωνίας«, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «η Ελλάδα κερδίζει, ησυχάζει προς τα βόρεια, γιατί ο πραγματικός  κίνδυνος είναι προς ανατολάς, ανοίγει διαβαλκανικές σχέσεις και βελτιώνει την εικόνα και την αυτοπεποίθηση της».
Αναφερόμενος στη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Ποταμιού, ο ευρωβουλευτής  χαρακτήρισε «αναμενόμενο ότι ο κ.Αρμυράς και ο κ. Ψαριανός διατηρούν τη συνείδηση τους ήρεμη να πράξουν αυτό που νομίζουν, Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, περίπου δήλωσαν ναι, ενώ εκτίμησε ότι και ο κ.Λυκούδης θα αποφασίσει κάτι ανάλογο.

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται ο Σπύρος Λυκούδης, μετά την απόφαση που πιστοποιήθηκε από το πολιτικό συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

«Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή, απαιτούν τη λύση του προβλήματος. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει», αναφέρει ανακοίνωση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς στην όποία ασκείται δριμεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγορεί πως με τους χειρισμούς της προκαλεί κλίμα εθνικού διχασμού.

Την παραίτησή της από μέλος των ΑΝΕΛ, γνωστοποίησε στο μεταξύ η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Β. Λεβέντης: Ακόμη και να κυρωθεί η συμφωνία, ο λαός θα την ακυρώσει

Να μην έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών προτείνει, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ζητάει να ληφθεί απόφαση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την καταγγελία της συμφωνίας.

«Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε το κρατίδιο των Σκοπίων με ισχυρά ανταλλάγματα, αφού όμως επιλέξει την ονομασία Σκόπια και αποδείξει έτσι τις αγαθές προθέσεις του προς την Ελλάδα» σημειώνει ο κ. Λεβέντης.

Αναφορικά με το συλλαλητήριο της Κυριακής, καλεί τους φίλους και τα μέλη της Ένωσης Κεντρώων «να το διογκώσουμε, ώστε να τρομάξουν οι υπερασπιστές της συνθήκης των Πρεσπών».

«Ακόμη και να κυρωθεί η συνθήκη, ο λαός θα την ακυρώσει» καταλήγει ο κ. Λεβέντης.

Μοιράσου το άρθρο: