Το κοινωνικό κράτος αποτελεί θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχθηκε την Τετάρτη τον Φελίπε Γκονζάλες, σημειώνοντας ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη είναι διαρκής. Ο πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας θα τιμηθεί με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους διαρκείς αγώνες του Φελίπε Γκονζάλες για τη Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι σε κρίσιμους καιρούς αγωνίστηκε και αγωνίζεται, ώστε η Ευρώπη να κατακτήσει το στόχο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Μια ενοποίηση που σημαίνει Ομοσπονδιακή Ευρώπη, στηριγμένη στη Δημοκρατική Αρχή, στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και στο Κοινωνικό Κράτος, αυτό το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο από θεσμική άποψη αλλά και από πλευράς Ευρωπαϊκού Πολιτισμού» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι η σημερινή τους συνάντηση συνέπεσε χρονικά, με αυτό που συνέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Ευρωπαϊκό Όραμα για το 2025 και εξέφρασε τη χαρά του, γιατί ο κ. Γιούνκερ τόνισε το αυτονόητο: Ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι η Δημοκρατική Ευρώπη και πιο Ενωμένη Ευρώπη. Δηλαδή, η Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, η Ευρώπη της Δημοκρατίας, η Ευρώπη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από την πλευρά του, ο Φελίπε Γκονζάλες, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, καθώς και το δήμαρχο Αθηναίων για την τιμή της βράβευσης, συμφώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και του κοινωνικού κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναφέρθηκε στο όραμά του για μια καλύτερη Ευρώπη.

Μίλησε για μια πιο δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της κρίσης, σε πολλούς λαούς -μεταξύ των οποίων και στους Έλληνες- ήταν ουσιαστικά πολιτικές αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τόνισε ότι δεν χρειαζόμαστε μόνο γραφειοκρατική διακυβέρνηση, αλλά μια ενιαία εξωτερική πολιτική και κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

 

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Χρ. Ρουμελιώτη], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: