«Να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και να σταματήσει να ενεργεί προκλητικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα», κάλεσε την Τουρκία ο Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από αυξανόμενη νευρικότητα και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Κάλεσε την Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ειδικά το δίκαιο της θάλασσας, ενώ σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνουν τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας εντός ενός πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ως κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη του διαλόγου για τις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού, εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα δήλωσε προβληματισμένος από τη στάση της Άγκυρας για τις προθέσεις της στο κυπριακό και υπογράμμισε ότι οι ενέργειές της δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Υπογράμμισε, όμως, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα χωρίς να αποπροσανατολίζεται από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού.

Επιπλέον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και θα ληφθεί υπόψη η στάση της Τουρκίας ενόψει της συνόδου της Βάρνας.

Σε σχετική ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η μη ανανέωση της τουρκικής ΝΑVTEX δεν είναι αρκετή και υπενθύμισε ότι η στάση και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αξιολογούνται συνεχώς.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

Σχετική είδηση: Προς παράταση αγωνίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Κοτζιάς: Να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο (video)

Μοιράσου το άρθρο: