Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης -δικαιοσύνης για το “πόθεν έσχες” των δικαστών (video)

Συνέχεια αντιπαράθεσης κυβέρνησης- δικαιοσύνης  με αφορμή το νόμο περί “πόθεν έσχες” των δικαστικών λειτουργών.

Με αφορμή την αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του προέδρου του ΣτΕ Νίκου Σακελλαρίου ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι “η Δικαιοσύνη τσακώθηκε μόνη της”.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής χαρακτήρισε “αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών την κριτική των δικαστικών αποφάσεων” και επεσήμανε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ ξεπέρασε κάθε όριο».

Κοντονής: Η ΝΔ παίζει πολιτικά παιχνίδια

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αφορμή την αντιπαράθεση ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για “πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν”, ενώ για την ουσία της αντιπαράθεσης παρατήρησε:

“Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος”.

Παραίτηση Κοντονή ζητά η ΝΔ

“Η Δικαιοσύνη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό είναι σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, δήλωσε η κ. Σπυράκη. Εξήγησε ότι αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ ζητά την αποπομπή του Σταύρου Κοντονή. Αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού “που έκανε αναφορά σε θεσμικά εμπόδια”.

Ένωση Κεντρώων: Η Δικαιοσύνη είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη

Η κυβέρνηση αγαπάει τη Δικαιοσύνη, όταν αυτή εκδίδει αποφάσεις που την συμφέρουν τονίζει η Ένωση Κεντρώων . Πρόσθεσε ότι “η Δικαιοσύνη είναι μεν ανεξάρτητη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη. Το παρελθόν διδάσκει ότι έχει κάνει και η Δικαιοσύνη τα λάθη της, εξαιτίας των οποίων έχουν δημιουργηθεί σύννεφα δυσπιστίας στην κοινωνία. Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε όλοι μαζί τη νέα αυτή εμπιστοσύνη της Δικαιοσύνης και πρέπει να ξέρουν όσοι την υπονομεύουν αλόγιστα, ότι κατ΄ ουσίαν ναρκοθετούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα”.

Τι απαντούν οι δικαστικοί του ΣτΕ

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας “προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το πόθεν έσχες, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες”, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:
1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
3. Κανένας υπόχρεος (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.
4. Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως για κανένα υπόχρεο (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).
5. Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

Πηγή: ΕΡΤ/Ντίνα Τσουκαλά, Κώστας Σκουλάς , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος