Στη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνοντας τις πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και στον σοσιαλιστικό χώρο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κάλεσμα του πρωθυπουργού στον σοσιαλιστικό και ευρύτερα προοδευτικό χώρο, με σκοπό να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους, στα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και από τα δεσμά του μνημονίου.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν εντωμεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο, πως στις εκλογές του Οκτωβρίου ο λαός θα κληθεί να επιλέξει αν θα συνεχιστεί η πορεία που χάραξε η κυβέρνηση με μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας και την αποκατάσταση των αδικιών ή θα επιστρέψουμε στο παλαιό πολιτικό προσωπικό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

«Πρέπει να υπάρξει η απάντηση για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Μιλάω για διπολισμό όχι για δικομματισμό. Είναι ανάγκη να συμπλεύσουν όσες δυνάμεις προσδιορίζονται ως σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις» τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Το δίλλημα πρόοδος ή συντήρηση επανέρχεται με σύγχρονους όρους, αναφέρει ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, με άρθρο του στα «ΝΕΑ»
«Η Αριστερά δεν παύει να είναι μέρος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαίο να αναλάβει τη πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού- αριστερού πόλου στη βάση μιας νέας προγραμματικής πρότασης στη νέα εποχή. Μια πρωτοβουλία που σχηματικά μιλώντας πρέπει να κοιτάζει και προς την Αριστερά αλλά και προς το κεντρώο χώρο»
«Απευθυνόμαστε σε όλους. Στους πολίτες που προδόθηκαν από τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παλαιούς φίλους. Σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, που αναγνωρίζουν ότι ένα ισχυρό ρεύμα θα θέσει τέλος στο λαϊκισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία.

«Από τις πολιτικές δυνάμεις προκρίνονται δύο προοπτικές: Η μία της ενίσχυσης της προσπάθειας για Δίκαιη Ανάπτυξη, με συνταγματική κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους, σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και αναδιανομή του πλούτου και η άλλη επιλογή είναι για επιστροφή στο πρόσφατο χείριστο παρελθόν, δηλαδή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποδεικνύεται πως είναι πωρωμένος με τα Μνημόνια» είπε ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του, το βράδυ της Παρασκευής, στην ΕΡΤ απηύθυνε κάλεσμα σε ιδεολογικά όμορες με το κυβερνών κόμμα δυνάμεις για συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας, διευκρινίζοντας ότι «θα ήταν στρατηγικό λάθος αν επιχειρήσουμε την ομογενοποίηση του χώρου, στόχος είναι όλες αυτές οι δυνάμεις να διατηρήσουν τη διακριτότητά τους και να υπάρξει συνεννόηση σε βασικά πράγματα όπως έγινε εν μέρει με το Μακεδονικό».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΚΙΝΑΛ είπε ότι η ηγεσία του είναι απομονωμένη από τις άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι «αν επιμείνει στο στόχο του για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και να σέρνεται πίσω από τη ΝΔ δεν θα έχει πολιτικό μέλλον».

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: