Στη νέα κυβέρνηση εκπροσωπείται η γενιά των σαραντάρηδων, καθώς νέα στελέχη μπαίνουν για πρώτη φορά στο κυβερνητικό σχήμα κι άλλα αναβαθμίζονται. Από τα πρόσωπα του ανασχηματισμού, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθηγητής Οικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σε νέα άφθαρτα πρόσωπα επενδύει το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να τοποθετεί στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο πέντε εκπροσώπους της νέας γενιάς πολιτικών, στοχεύοντας στην ηλικιακή ανανέωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

34 χρόνων είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δικηγόρος με διδακτορικές σπουδές στο Λονδίνο, άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα. Έχει διατελέσει Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού από το 2005 ως το 2010.

Το 2012 βρέθηκε στη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του σημερινού πρωθυπουργού ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού.

Στα 31 της χρόνια, η Έφη Αχτσιόγλου κρατάει στα χέρια της το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας.

Νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Ο 38χρονος Γιώργος Βασιλειάδης, αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, είναι από το πρωί του Σαββάτου ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού.

Νομικός, με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλασκώβη, ο Γιώργος Βασιλειάδης αποτελείεσωτερική μεταγραφή, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιτελικό ρόλο ως Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του 39χρονου υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, απορροφήθηκαν πλήρως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007- 2013 ενώ πιστώνεται θετικά το γεγονός πως υπό την εποπτεία του η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος, μεταξύ των 28 της ΕΕ, που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Εκπρόσωπος της γενιάς των 40άρηδων με βασικές σπουδές στο Μετσόβιο και μεταπτυχιακό στο Μάντσεστερ, έχει σύμφωνα με το βιογραφικό του, ένσημα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

43 ετών είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Από τον Οκτώβρη του 2015 χρημάτισε προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού κατέχοντας συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Το πρόσωπο του ανασχηματισμού

Ο νέος, εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι σίγουρα το πρόσωπο του Ανασχηματισμού, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν την έμφαση που δίνεται στο κομμάτι της Ανάπτυξης.

Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, με πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής ενώ είναι και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη και στην Κίνα.

Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κωνσταντινοπολίτης, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, έχει τα ηνία του υπουργείου Παιδείας, η σύνθεση του οποίου έχει -σχεδόν στο σύνολό της αλλάξει – με τους Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Κώστα Ζουράρι να αποτελούν επίσης νέες εισόδους στο Υπουργείο.

Προερχόμενος από το ΚΚΕ εσωτερικού, ο νέος υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει βαρύ βιογραφικό με σπουδές στο Lancaster, στο Cambridge και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ενώ σύμφωνα με το βιογραφικό του έχει διδάξει στο Cambridge, στο Harvard, στο Boston University καθώς και σε άλλα ελληνικά και ξένα ιδρύματα.

Νέα είσοδος στο υπουργείο Οικονομικών, η βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οικονομολόγος, παντρεμένη με δυο παιδιά η νέα υφυπουργός, είναι πολιτικοποιημένη από τα νεανικά της χρόνια στην ΚΝΕ ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και στον ΣΥΡΙΖΑ, ασχολούμενη ιδιαίτερα με την Αγροτική Πολιτική.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μετά την ορκωμοσία με τα (ηλικιακά) νεότερα μέλη της κυβέρνησης και σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζήτησαν για τα άμεσα καθήκοντα της κυβέρνησης και ειδικότερα για τα χαρτοφυλάκιά τους.

Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν, παρότρυνε: «Προχωρήστε με θάρρος στην ανάληψη των καθηκόντων σας. Η κοινωνία περιμένει να κομίσετε το νέο, όχι μόνο με την ηλικία σας, αλλά και με την πρακτική σας στην άσκηση της διακυβέρνησης».

Σχετικές ειδήσεις:
Ορκίστηκαν οι νεοεισερχόμενοι στην κυβέρνηση (video)
Tα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης – Τη Δευτέρα οι τελετές παράδοσης & παραλαβής (video)
Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος

Μοιράσου το άρθρο: