Ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και σύσταση αρμόδιας επιτροπής που θα αξιολογεί τα φάρμακα εκτός θετικής λίστας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Πιο αναλυτικά, θεσπίζεται κατώτατο όριο λειτουργίας (40 ώρες την εβδομάδα) αλλά όχι ανώτατο όριο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά απελευθερώνεται το ωράριο. Επίσης, θα υπάρχει υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων –και του διευρυμένου ωραρίου- στις διανυκτερεύσεις και τις διημερεύσεις προκειμένου να υπάρχει πάντα, σε κάθε περιοχή, ένα φαρμακείο ανοιχτό όλο το 24ωρο.

Επίσης, συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης που θα γνωμοδοτεί αν ένα νέο φάρμακο που βρίσκεται εκτός θετικής λίστας θα αποζημιώνεται τελικώς ή όχι. Αφορά κυρίως τα νέα ακριβά φάρμακα που βρίσκονται εκτός λίστας. Η επιτροπή θα γνωμοδοτεί αλλά ο ίδιος ο υπουργός Υγείας θα αποφασίζει για την ένταξή τους στη θετική λίστα φαρμάκων.

Παράλληλα, δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ για τη διευκόλυνση πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Μέχρι σήμερα για τα ακριβά φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας υπήρχε μία πιο σύνθετη διαδικασία εισαγωγής τους από το εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: Σμ. Αγορογιάννη
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: