Η Φώφη Γεννηματά, μετά την εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, καλείται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες το πολιτικό σχέδιό της και να ξεκινήσει την προετοιμασία της διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα.

Το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς απαιτείται η αποτελεσματική  ώσμωση όλων των εμπλεκομένων και πρέπει να επιτευχθεί χωρίς βιαστικές κινήσεις με προσοχή ώστε να μη δημιουργηθούν εμπλοκές.

Η ίδια έχει δεσμευτεί προεκλογικά να συγκροτηθεί ένας πολιτικός φορέας που θα συμπεριλαμβάνει τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς. Θα είναι, όπως έχει πει, πολιτικά αυτόνομος, με δικά του όργανα λειτουργίας και δημοκρατικών αποφάσεων, με εσωτερική οργανωτική δομή, δικό του σύμβολο και πολιτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας μετά τη λήξη των μνημονίων.

Η επίτευξή του είναι σίγουρο ότι θα έχει τριβές εντάσεις και διαφωνίες. Η ίδια προσβλέπει στη σύμπραξη όλων των πλευρών σε αυτήν την πορεία, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να διαψεύσει όσους λένε ότι έχοντας κερδίσει την ηγεσία έχει ως στόχο να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο επιτελείο της κας Γεννηματά εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να στιγματίσει αυτήν την προσπάθεια με κάθε επικοινωνιακό τρόπο σημειώνοντας ότι η κ. Γεννηματά με τον συναινετικό τρόπο που έχει προχωρήσει μέχρι τώρα θα συνεχίσει και κάθε πρόταση και ιδέα θα συζητείται διεξοδικά, ώστε να υιοθετείται με τη μεγαλύτερη αποδοχή.

Η σύγκληση του συνεδρίου τοποθετείται μέχρι το Πάσχα, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο.

Η κυρία Γεννηματά αναμένεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να ξεκινήσει κύκλο επαφών με τον Νίκο Ανδρουλάκη, υποψηφίους, κόμματα και κινήσεις. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τον συντονισμό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Η πρώτη συντονισμένη εμφάνιση των βουλευτών των δύο κομμάτων στη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα κρίνεται επιτυχής από τα στελέχη της παράταξης  και αναμένεται  ο περαιτέρω προγραμματισμός κοινοβουλευτικής δράσης. Παράλληλα, μέσω των διαβουλεύσεων, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η κοινή στάση αντιμετώπισης της «επίθεσης φιλίας», στην οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι , στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Γεννηματά είναι να συγκροτηθεί, με τη συμμετοχή υποψηφίων και κομμάτων που μετείχαν στο εγχείρημα, ένα κεντρικό πολιτικό όργανο που θα καθοδηγεί τις διαδικασίες, όπως επίσης και ευρεία οργανωτική επιτροπή συνεδρίου για την εκπόνηση θέσεων, καταστατικών αρχών και προγραμματικών πολιτικών δεσμεύσεων. Εκεί θα καθοριστούν οι όροι και ο τρόπος του προσυνεδριακού διαλόγου. Προτεραιότητά της είναι να προωθείται η ομογενοποίηση του νέου φορέα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ενισχυθεί η ενότητά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: