Θεοδωράκης: Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο συγκεντρωτισμού (video)

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του από το “Μακεδονικό”, σχολιάζοντας ότι “υπάρχει η αίσθηση ότι στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες κάποιοι δουλεύουν για άλλη μια εθνική ήττα. Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσετε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι – γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας – έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό. Αλλα το πρωί άλλα το βράδυ. Άλλες τις μονές μέρες άλλες τις ζυγές”.”Το θέμα του ονόματος  δεν είναι θέμα της Ιεραρχίας. Αφορά την κυβέρνηση και τη Βουλή. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν διαφωνούν οι υπουργοί Αμύνης και Εξωτερικών! Ο υφυπουργός Γεωργίας μπορεί να διαφωνεί. Ο υπουργός Αμύνης όμως όχι. Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό”, τόνισε.

“9 βουλευτές έχουν οι ΑΝΕΛ, 7 είναι στην κυβέρνηση. Ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας. Λεφτά όμως υπάρχουν. Γι’ αυτό με το νομοσχέδιο σας αυξάνονται για άλλη μια φορά, αντί να μειώνονται, οι κρατικές δαπάνες. 13 διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν πρόσθετο κόστος για τον προΰπολογισμό €372 εκατ. Η κυβέρνηση υποτιμά πλήρως (για πολλοστή φορά) τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο Φρανκεστάιν. Σε 4 ημέρες έπρεπε να συζητήσουμε 400 άρθρα, 1.304 σελίδες, 100 υπουργικές αποφάσεις, 12 Υπουργεία”.

Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θα είχε τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Το σχήμα που θα έχουν οι σφραγίδες των Ιατρικών Συλλόγων είναι και αυτό προαπαιτούμενο; Εκεί φτάσαμε; Το πολυνομοσχέδιο είναι μνημείο συγκεντρωτισμού. Βάλατε μέσα ότι θυμηθήκατε και ότι εκκρεμεί γιατί οι κυβερνητικοί βουλευτές ψηφίζουν ευκολότερα ότι τους σερβιριστεί ως μνημονιακή υποχρέωση.

Απεργίες:

“Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων”.

«Πλειστηριασμοί»:

Πλειστηριασμοί υπέρ δημοσίου… Επιτρέπετε τον πλειστηριασμό ακινήτων από το δημόσιο ακόμα και για χρέη 500 ευρώ. Η αρχή θα γίνει την πρωτομαγιά! Ωραίος συμβολισμός!

Σε αυτούς που χρωστάει το δημόσιο τι δικαιώματα δίνετε; Γιατί το κράτος μπορεί να κάνει πλειστηριασμό με 500 ευρώ και ο πολίτης πρέπει να περιμένει χρόνια για να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλει το κράτος;

Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αρνείσθε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα πανεπιστήμια, αλλά επιβάλλετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Γιατί στα Πανεπιστήμια κυριαρχούν φίλιες δυνάμεις , ενώ τα ειρηνοδικεία είναι το άντρο του Λαφαζάνη. Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή… Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!”, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επιδόματα:

Για τα επιδόματα των παιδιών σας είπαμε συγκεκριμένη πρόταση. Βοήθεια για όσους γενναίους τολμούν και κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι επιδόματα στους εκατομμυριούχους πολύτεκνους. Αλλά –ελάτε στα συγκαλά σας– όταν έχεις 3 παιδιά τα 25 χιλιάρικα δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια δεν φτάνουν.

Η χώρα έχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Υπάρχει υπογεννητικότητα και εσείς δεν μπορείτε να μοιράσετε δίκαια και μελετημένα ούτε τα επιδόματα των πολυτέκνων. Το «Δίκτυο για τη Διαγενεακή Δικαιοσύνη», έχει υπολογίσει πως το ελληνικό κράτος για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύει για τους νέους, ξοδεύει 7 ευρώ για τους μεγαλύτερους. Η σχέση δηλαδή είναι 7 προς 1, όταν η αντίστοιχη σχέση στις εξίσου γερασμένες, Σουηδία ή Γερμανία, είναι 3.5 προς 1.

Τι πρέπει να κάνουμε; Τι πρέπει να ενισχύσουμε;

Προσχολική αγωγή, δημόσιες επενδύσεις στην έρευνα, στην κατάρτιση. Ασφαλιστικές τροποποιήσεις υπέρ των νέων. Επιδότηση προσλήψεων νέων ανέργων.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες το να είναι κάποιος τριαντάρης σε θέση ευθύνης, είναι για μας, εξαίρεση. Και οι νέοι γονείς δυσκολεύονται ακόμη να βρουν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους ή ολοήμερα σχολεία. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για μεταφορά πόρων προς τη νέα γενιά. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε η χώρα με τους σκανδιναβικούς φόρους και τις βαλκανικές υπηρεσίες.

Υπερταμείο:

“Εκεί που θα παίρνατε πίσω αυτά που πούλησαν οι προηγούμενοι, εσείς δίνετε και πανωπροίκι.

14 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, όπως και τα μερίσματα -συμβολικά αναφέρομαι στα μερίσματα- του δημοσίου στον ΟΤΕ και αυτά στο υπερταμείο.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι η κυβέρνηση έχει μάθει πλέον να κλείνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Όπως έλεγε σε μια αποστροφή του ο Τζίμης Πανούσης μπήκατε με τα τσαρούχια στα σαλονάκια της Ευρώπης και σκυμμένοι υπογράφετε τα πάντα χωρίς να εφαρμόζεται τίποτε. Αυτός δεν είναι ο δρόμος. Αυτός ο δρόμος προσφέρει μια στασιμότητα στη χώρα, η χώρα σέρνεται αλλά δεν θα φύγει μπροστά, αν δεν χαράξουμε έναν δικό μας δρόμο. Και ο δρόμος δεν είναι η μετάφραση μόνο των επιταγών των μνημονίων. Ο δρόμος θέλει τόλμη, θέλει σχέδιο, θέλει μεταρρυθμίσεις. Στοιχεία που δεν έχει δυστυχώς αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα η κυβερνητική πλειοψηφία”.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος