Τηλεοπτικό σήμα σε 164.000 σπίτια σε ακριτικές περιοχές (video)

Πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα θα αποκτήσουν 164.000 νοικοκυριά σε ακριτικές περιοχές της χώρας που -από το 2014 και μετά “έπιαναν” με δυσκολία ή και καθόλου ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής, που υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, προβλέπει επιδότηση ύψους 110 ευρώ για τη χορήγηση και τοποθέτηση του δορυφορικού εξοπλισμού.

Τέλος στην τηλεοπτική απομόνωση 411.000 πολιτών βάζει το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής.

Μετά τη δωρεάν τοποθέτηση δορυφορικών πιάτων σε 13.000 νοικοκυριά σε Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, καθώς και σε 3.000 σπίτια σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, το πρόγραμμα επεκτείνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, αφορά στην τηλεοπτική κάλυψη 164.000 νοικοκυριών σε 3.500 οικισμούς της χώρας, που από το 2014 -μετά τη μετάβαση δηλαδή στο ψηφιακό σήμα- είχαν βρεθεί εκτός του δικτύου της digea, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βλέπουν με δυσκολία ή και καθόλου ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς δήλωσε: “Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Συνολικά, 411.000 πολίτες, δηλαδή 164.000 νοικοκυριά, σε 3.500 οικισμούς, αποκτούν ξανά πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην Πληροφόρηση και τη Ψυχαγωγία. Έχει δικαίωμα πρόσβασης τόσο στις ώριμες όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό το δικαίωμα το διασφαλίσαμε. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς”.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιδότηση ύψους 110 ευρώ, σε κάθε δικαιούχο πολίτη, καλύπτει τη χορήγηση και τοποθέτηση του δορυφορικού εξοπλισμού, καθώς και την δωρεάν πρόσβαση, χωρίς πρόσθετο κόστος, σε όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης, μέσω του ΟΤΕ ή της Nova.

Στο νομοσχέδιο που δίνει τέλος στο μαύρο στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, εμπεριέχονται και διατάξεις που στόχο έχουν να διευκολύνουν την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Μεταξύ άλλων,

Αυξάνεται το cash rebate από το 25% στο 35%, δηλαδή το ποσοστό που επιστρέφεται, στους παραγωγούς, από το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν στην Ελλάδα για μία οπτικοακουστική παραγωγή.

Παράλληλα, καταργείται το ανώτατο όριο στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι σήμερα ήταν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος